ZanimljivostiWikipedia ponovo dostupna u Pakistanu nakon trodnevne zabrane

Wikipedia ponovo dostupna u Pakistanu nakon trodnevne zabrane

Pakistanci ponovo mogu koristiti Wikipediju, tri dana nakon što su vlasti blokirali web stranicu zbog sadržaja koji su regulatori označili “bogohulnim”.

TechCrunch piše da je premijer Shehbaz Sharif naredio zvaničnicima da odblokiraju Wikipediju nakon što je ustanovljena da zabrana “nije prikladna mjera za ograničavanje pristupa nekim neprihvatljivim sadržajima/bogohuljenju”. Sharifov ured je u saopćenju naveo da su “nenamjerne posljedice ove opće zabrane” veće od “koristi”.

Pakistanska uprava za telekomunikacije (PTA) je prošle godine “smanjila” pristup Wikipediji upozorivši operatere da imaju 48 sati da uklone određeni sadržaj ili da se suoče s posljedicama. Wikipedia se žalila, a PTA je blokirala web stranicu u petak.

U međuvremenu je Sharif formirao vladinu komisiju da “istraži i preporuči alternativne tehničke mjere za uklanjanje ili blokiranje pristupa nepoželjnom sadržaju objavljenom na Wikipediji i drugim internetskim informativnim stranicama s obzirom na društvenu, kulturnu i vjersku osjetljivost” na temelju proporcionalnosti.

Komisija je također dobila zadatak da ponudi prijedloge za “kontrolisanje protivzakonitog sadržaja na uravnotežen način”.

Sharif želi preporuke u roku od sedam dana, što ne ostavlja dovoljno vremena članovima komisije za procjenu i analiziranje.

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE