SvijetWikipedia blokirana u Pakistanu zbog 'blasfemičnog sadržaja'

Wikipedia blokirana u Pakistanu zbog ‘blasfemičnog sadržaja’

Wikipedia je blokirana u Pakistanu zbog hostinga “blasfemičnog sadržaja”, a ovaj potez je saopćen u subotu nakon što je besplatna internetska enciklopedija dobila rok od 48 sati da ukloni dio materijala.

Pakistanska uprava za telekomunikacije (PTA) navela je da Wikipedia nije ispunila njihov ultimatum, javlja BBC.

Fondacija Wikimedia, koja ugošćuje Wikipediju, rekla je da zabrana znači da će Pakistancima biti uskraćen pristup “najvećem besplatnom skladištu znanja”.

Glasnogovornik PTA-e Malahat Obaid rekao je da Wikipedia nije odgovorila na “ponovljenu prepisku” oko uklanjanja “blasfemičnog sadržaja”.

-Uklonili su dio materijala, ali ne sav”, dodao je, potvrdivši da će web stranica ostati blokirana dok se ne ukloni “sav sporni materijal”.

Pojedinosti o materijalu o kojem je riječ nisu otkrivene.

Fondacija Wikimedia navela je da će ako se zabrana nastavi to “svima uskratiti pristup pakistanskoj nauci, historiji i kulturi”.

Borci za slobodu govora izrazili su zabrinutost zbog ovog poteza, ocijenivši da to izgleda kao “koordinirani napor da se izvrši veća kontrola nad sadržajem na internetu”.

Visoko.ba/federalna.ba/Fena


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE