ZanimljivostiVrsta ljiljana kao lijek za mamurluk star više od 2.200 godina

Vrsta ljiljana kao lijek za mamurluk star više od 2.200 godina

Vrijeme novogodišnjih praznika pravo je vrijeme za otvaranje teme o mamurluku ili bar o tome kako su se drevne civilizacije nosile s problemom jutra nakon noći ispraćene alkoholom.
Naime, istraživači su nedavno otkrili drevni dokument ispisan na papirusu, a na kojem se nalazi recept za spravljanje lijeka za mamurluk. Prema tekstu, “pacijent” bi trebao svezati lišće biljke veprine i nositi ga oko vrata.

Veprina (Ruscus aculeatus L.) pripada porodici ljiljana, a između ostalog prirodni je antiflogistik, antiinflamatorik, aperitiv, dijaforetik, diuretik, hemostatik, laksativ i venski vazokonstriktor.

Lijek je pronađen u egipatskom gradu Oxyrhynchusu među dokumentima koje su otkrili istraživači Bernard Grenfell i Arthur Hunt još prije 100 godina. Zbog veličine zbirke od 500.000 tekstova, pojedini dijelovi se otkrivaju tek danas.

Pored lijeka za mamurluk, papirus nudi izlaz iz zdravstvenih problema kao što su zubobolja, čirevi te hemoroidi.

Spomenuti papirus napisan je na grčkom jeziku, a potječe iz vremena procvata helenističke kulture na Mediteranu nakon trećeg vijeka prije nove ere.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE