BiHFOTO: Grbovi BiH kroz historiju - Od historijskog ljiljana do nametnutih zvjezdica

FOTO: Grbovi BiH kroz historiju – Od historijskog ljiljana do nametnutih zvjezdica

Prije 17. godine Bosna i Hercegovina je dobila novi grb, na osnovu zastave koju je nešto ranije maja 1998. godine nametnuo tadašnji visoki predstavnik, Carlos Westendorp.

BiH je tako, dobivši grb koji se i danas koristi u prezentaciji države, tokom 20. stoljeća promijenila ukupno četiri grba, čime se malo koja država svijeta može “pohvaliti”.

Izgled grba i zastave Bosne i Hercegovine mijenjao se iz stoljeća u stoljeće – od srednjovjekovnog, po ljiljanima prepoznatljivog, državnog simbola do današnjeg, ukrašenog i obilježenog redom od devet bijelih, petokrakih, izlazećih zvijezda.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE