Za pripremu ovog jela potrebno vam je:
10 kg crvene paprike roge
3 kg patlidžana
2-4 ljute paprike (po ukusu)
1-2 glavice bijelog luka
kašika octa
litar suncokretovog ulja
so po ukusu
Način pripreme:
Paprike i patlidžan dobro operite i ispecite ih. Nakon toga ogulite paprike i patlidžan i ostavite da se ocijede tokom noći.
Sameljite paprike i patližan. U veliku šerpu stavite ulje i dodajte paprike. Stalno miješajte kako vam ajvar ne bi zagorio. Dodajte ljute paprike i bijeli luk. Posolite i miješajte. Povremeno probajte ajvar i vidite je li po vašem ukusu. Na kraju dodajte jednu kašiku octa.
Nakon sat i po ajvar bi trebao biti gotov. Ugrijte tegle i napunite ih ajvarom, zatvorite i okrenite ih naopako. Pokrijte dekom i ostavite preko noći. Od ove količine možete dobiti pet kilograma ajvara.
Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti i postaviti link našeg portala kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.
Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.