BiHVlasti u RS-u predstavile mjere za jačanje sigurnosti u školama

Vlasti u RS-u predstavile mjere za jačanje sigurnosti u školama

Vlasti bh. entiteta RS prepoznale su važnost podizanja sigurnosti u školama na viši nivo zbog čega je usvojeno 11 mjera za jačanje sigurnosti i sprečavanje nasilja u osnovnim i srednjim školama, ali i đačkim domovima.

Neke od tih mjera su unapređenje zakonodavnog okvira za prevenciju nasilja, poboljšanje materijalnih i tehničkih uslova, što, između ostalog, podrazumijeva i uvođenje videonadzora u sve obrazovne ustanove. Za realizaciju svih jedanaest mjera bit će potrebno izdvojiti oko 23 miliona maraka.

Jedan od prioriteta je i prikupljanje podataka o nasilju i u vezi s prevencijom nasilja.

“Prepoznali smo da treba utvrditi jedinstven način evidentiranja nasilja u školama. Definisano je da se donese obrazac za evidenciju nasilja u školama, kako bi bilo omogućeno praćenje nasilja. Treba uraditi jedinstven obrazac za izvještavanje multisektorskih timova u školama“, istakla je Željka Stojičić, ministrica prosvjete i kulture RS-a (SNSD).

Visoko.ba/federalna.ba

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE