Vlada ZDK-a od nove godine neće tolerisati neplaćanje doprinosa

784

Neplaćanje doprinosa za zdravstveno osiguranje postala je praksa, a urušavanje zdravstvenih sistema, kao posljedica takvog odnosa poslodavaca prema zakonskim obavezama, sve je izvjesnije. Samo Zavodu zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona, velika preduzeća, uključujući i tri rudnika, duguju više od 90 miliona maraka. Vlada kantona najavljuje oštre rezove.

Rudnici mrkog uglja u Brezi, Kaknju i Zenici duguju Zavodu zdravstvenog osiguranja milionske iznose. Vlada ZDK to stanje više neće tolerirati. “Ovo će biti prilika – 31.12.2015. godine – da podvučemo crtu i razgovaramo o tome ozbiljno. Svako ko želi zdravstvenu zaštitu, izuzev onoga ko je u stanju socijalne potrebe, ima obavezu da plaća doprinose”, kazao je Miralem Galijašević, premijer ZDK-a.

U Kantonalnom zavodu zdravstvenog osiguranja ne očekuju brzo izmirivanje zaostalih dugovanja, ali insistiraju na tome da poslodavci u punom iznosu plaćaju tekuće mjesečne obaveze. Rudnici, primjera radi, izmiruju tek četvrtinu tih obaveza. “Sama redovnost, kad bismo uzeli hipotetički od 1.1.2016. godine, u toku 2016. godine bi povećala naplatu u Fond zdravstvenog osiguranja za oko sedam miliona maraka”, navodi Senaid Begić, direktor ZZO ZDK-a.

Uprave rudnika su proteklih godina, uz prešutnu suglasnost nadležnih, kršile propise, pa su se obaveze prema javnim fondovima gomilale. Samo kakanjski rudnik za penzijsko i zdravstveno osiguranje duguje opko 79 miliona maraka. Sada su nužna brza rješenja, jer će samo tako biti osigurana ovjera zdravstenih knjižica za oko 6.000 rudara samo u ZDK-u.

Ovjerena zdravstvena knjižica, bez obzira na neplaćanje doprinosa, godinama je važan element socijalne sigurnosti rudara. Utoliko je veća zabrinutost i u sindikatima rudara. Kažu, i rudari odavno čuvaju socijalni mir pristajući na socijalne cijene uglja i struje.

Uz rudare, bez zdravstvenog osiguranja u ZDK-u moglo bi od početka naredne godin ostati i oko 56.000 nezaposlenih osoba. Federalni zavod za zapošljavanje naime Fondu zdravstvenog osiguranja ZDK-a duguje 1,2 miliona maraka po tom osnovu i to je još jedna potvrda da je nepoštivanje propisa unutar institucija sistema postalo pravilo ponašanja.