ZDKVlada ZDK-a će ispitati rad javnih preduzeća

Vlada ZDK-a će ispitati rad javnih preduzeća

Nije tajna da su javna preduzeća i ustanove čiji su osnivači ili većinski vlasnici državnog kapitala kantonalne vlade, svojevrsne države u državi, kao i da se u njihovim administracijama, u pravilu bez konkursa, zbrinjavaju podobni. Istovremeno, njihove uprave su natprosječno plaćene, najčešće za negativno poslovanje i milionske gubitke. Zato je Vlada Zeničko-dobojskog kantona na početku mandata odlučila pod lupu staviti poslovanje deset ovakvih javnih preduzeća i ustanova.

Vlada ZDK-a pozvala je upravljačka tijela u javnim preduzećima i ustanovama čiji je osnivač ili u kojima upravlja državnim kapitalom da do 5. aprila dostave izvještaje o radu. Također, od direktora tih ustavova do 10. aprila traže izvještaje o poslovanju. U Vladi ZDK-a tvrde – ne radi se samo o uobičajenim aktivnostima u procesu primopredaje vlasti već o namjeri da bude eliminiran neodgovoran rad upravljačkih struktura u desetak javnih preduzeća zavoda i ustanova.

“Tražio sam podatke o broju zaposlenih 31. decembra prošle i 15. marta ove godine, o plaćama direktora, o finansijskim rezultatima, koji su najčešće negativni, koliko ljudi ide u penziju, koliko ima volontera, pripravnika – ne biste vjerovali, to je kao zavodi za zapošljavanje”, kaže kantonalni premijer Miralem Galijašević.

Vlada ZDK-a neće tražiti da aktuelne uprave u ovim ustanovama i preduzećima stave mandate na raspolaganje. Međutim, negativni poslovni rezultati, a takvi su najčešće u ovim preduzećima i ustanovama, neće se tolerirati. Na potezu su uprave i nadzorni odbori koji bi morali provoditi zvaničnu politiku Vlade, uključujući i nedavno usvojeni Program mjera štednje.

“Čekao sam da usvojimo Program štednje pa da onda emitujem ovaj dokument. Gospodo direktori, trenutno svoje plaće vratite sa 4.500 maraka na 2.200”, poručio je premijer Galijašević.

U Savezu samostalnih sindikata žele vjerovati da će Vlada istrajati u provođenju najavljenih mjera. “Imamo ljude koji ne žive životom realnog stanja u kome jesmo, u kome masa radnika ima neuvezan staž, nemaju plaća, ostaju bez radnih mjesta… Nadamo se da ovo neće ostati samo na deklarativnom izjašnjenju”, kaže Mirnes Isaković, predsjednik Kantonalnog odbora Saveza samostalnih sindikata ZDK-a.

Posebna priča je zapošljavanje u ovim preduzećima i ustanovama. Uglavnom se zapošljava administracija, rijetko se javno oglašavaju slobodna radna mjesta, još rjeđe se popunjavaju provođenjem konkursnih procedura, upozoravaju iz sindikata.

I ranije su kantonalne vlasti na sličan način detektirale probleme u javnim preduzećima i ustanovama i donosile slične mjere, ali je njihova realizacija izostajala. Sada se to ne bi smjelo dogoditi ukoliko vlasti žele barem djelimično vratiti ozbiljno poljuljano povjerenje građana u institucije države.

federalna.ba/Visoko.co.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE