BiHRTVFBiH ponovno poziva na zakonito postupanje i spas oba javna emitera

RTVFBiH ponovno poziva na zakonito postupanje i spas oba javna emitera

Radio-televizija Federacije ponovno poziva na zakonito postupanje i spas poslovanja oba javna emitera. Podsjetimo, 17. maja Poslovodni odbor Radio-televizije Federacije uputio je Upravi BHRT-a poziv na potpisivanje Ugovora o raspodjeli RTV takse, kao jedinog na zakonu jasno utemeljenog Ugovora.

Evo predloženog rješenja koje bi zasigurno spasilo poslovanje oba javna emitera i garantiralo plaće uposlenicima:

S tim u vezi bismo, prethodito potpisivanju ugovora, uspostavili bankovni račun s trajnim nalogom, gdje bi po automatizmu BHRT-u od strane Elektroprivrede BiH i dalje Radio-televizije Federacije BiH stizao pripadajući procenat RTV takse kako ga je zakon definisao, dok bi nakon potpisa ugovora Radio-televizija Federacije BiH promptno uplaćivala iznose za redovne mjesečne tehničke usluge BHRT-u, uz dodatni iznos mjesečne rate po osnovu nastalog duga za tehničke usluge u proteklih pet mjeseci od kada je naplata RTV takse prekinuta.

Pojednostavljeno, redovnost uplata iz sva tri opisana osnova bi svakomjesečno na računu BHRT-a donosila iznos od oko 1,8 miliona konvertibilnih maraka, a do kraja tekuće 2024. godine ne bi više postojala nikakva dugovanja RTVFBiH prema BHRT-u za tehničke usluge.

Naravno, uporedo bismo zajednički snažno radili na povratku sve tri članice Javnog servisa BiH u sistem zajedničke naplate i raspodjele RTV takse na cijelom teritoriju Bosne i Hercegovine.

Posljednji nemili događaj s gašenjem signala Radio-televizije Federacije BiH od strane BHRT-a pokazali su koliko se štete može nanijeti jednostranim radnjama i vjerujemo da je Uprava BHRT-a izvukla pouku da je sve odnose moguće riješiti jedino kroz suradnju, uvažavanje i povjerenje, ali samo temeljem postojećih zakonskih propisa koji su, kada je u pitanju raspodjela RTV takse, potpuno precizni.

Potpisom na zakonu temeljenih ugovora o raspodjeli RTV takse osiguralo bi se daljne nesmetano produciranje i emitiranje programskih sadržaja obje kuće. Ujedno, osigurala bi se redovna isplata plaća radnicima i BHRT-a i Radio-televizije Federacije BiH.

Ponavljamo da Radio-televizija Federacije BiH odmah po potpisu gore pomenutog ugovora o raspodjeli RTV takse pristupila bi redovitom plaćanju tehničkih usluga, što je činila svih prethodnih 20 godina i na račun BHRT-a po ovom osnovu u spomenutom je razoblju prebacila više od stotinu miliona maraka.

Uz redovne uplate tekućih usluga, parcijalno bi do kraja godine od strane Federalne televizije bila izmirana i dugovanja za tehničke usluge koja su nastala u periodu od 1. januara 2024. kada je ugovor o RTV taksi BHRT jednostrano prekinuo, te potom i ugasio signal Radio-televizije Federacije BiH 8. maja 2024. godine.

Pozivamo vas i krajnje je vrijeme da verifikacijom gore opisanog ugovora o RTV taksi spasimo obje naše kuće od skore potpune propasti.

Izlazni put iz ovakve složene situacije je samo jedan i isti je Zakonom jasno definisan, a svi se mi u javnim institucijama zakona koji je u ovom momentu na snazi moramo slijepo držati.

Čekamo vaš pisani odgovor i poziv na zajednički sastanak najkasnije iduće sedmice da bi finalizirali gore opisane detalje i spasili naše kuće i radnike potpisivanjem ugovora u skladu sa zakonom, član 18. Zakona o javnom sistemu BiH i član 57. Zakona o Radio-televiziji Federacije Bosne i Hercegovine.

Visoko.ba/federalna.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE