Home Lokalne Teme Pozitivno Visoko VIDEO / Visočanka Azra Sorguč u ime bh. srednjoškolaca pred Skupštinom KS-a: Ne za školu, već za život učimo

VIDEO / Visočanka Azra Sorguč u ime bh. srednjoškolaca pred Skupštinom KS-a: Ne za školu, već za život učimo

0
VIDEO / Visočanka Azra Sorguč u ime bh. srednjoškolaca pred Skupštinom KS-a: Ne za školu, već za život učimo

Azra Sorguč, mlada visočka aktivistkinja i predsjednica Asocijacije srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini, izazvala je veliki aplauz zastupnika nakon govora koji je održala pred Skupštinom Kantona Sarajevo, u vezi sa promjenama koje su neminovne u obrazovnom sistemu i koje već odavno pripremaju predstavnici građana u ovom kantonu.

Govoreći pred stručnom javnošću i zastupnicima Sorguč je istaknula kako mladima hitno trebaju promjene obrazovnog sistema, kako bi bili ukorak sa vremenom, ali i sa drugim državama Europe, čiji su obrazovni sistemi na zavidnom nivou.

“Mogli smo čuti i čitati o namjerama Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS-a za naredni period, u vezi sa srednjim obrazovanjem i smatram da je potrebno napraviti baš ovakav, prvi korak ka boljem stanju u obrazovanju. ASuBiH se već 12 godina kroz svoje djelovanje bori za poboljšanje statusa srednjoškolaca u BiH, te ima za cilj uključiti srednjoškolce u procese odluka koje ih se tiču”, istaknula je Sorguč.

Dodala je kako je važno usavršiti procese dualnog obrazovanja i praktične nastave u srednjim školama, te je istaknula preporuke ASuBiH nastale iz istraživanja provedenog prije dvije godine.

Također, dala je i druge važne preporuke ASuBiH koje se tiču reputacije škola u javnosti, poboljšanja obrazovnog procesa, kvalitete rada u srednjim školama i mogućnostima koje se mogu primijeniti kako bi se obrazovanje općenito popravilo.

“Nisu nam potrebne skraćene i kompresovane informacije, potreban nam je prostor u kojem ćemo moći razvijati sebe u punom smislu tih riječi, na svim poljima – kognitivnom, afektivnom i voljno-djelatnom. I završit ću ovo izlaganje sa latinskom izrekom “Ne za školu, već za život učimo”. Neka vam ovo bude vodilja i motiv za sve one korake koje možete i trebate uraditi kako bi nama srednjoškolkama i srednjoškolcima pružili ono što nam zaista treba”, zaključila je Sorguč obraćajući se pred Skupštinom KS-a.

Inače ova sjednica je održana kako bi bila razmatrana Informacija o stanju u oblasti obrazovanja i nauke u Kantonu Sarajevo. Poseban značaj ove sjednice jeste što bi trebala polučiti brojne preporuke i aktivnosti kako bi uskoro, u potpunosti i na kvalitetan načlin, bila izrađena Strategija razvoja obrazovanja i nauke KS-a, kojom će biti sistemski definirani budući pravci reformskih aktivnosti nadležnih obrazovnih vlasti u oblasti obrazovanja i nauke.

 

Visoko.co.ba/Redakcija

Komentari

komentara