Visočani Božić dočekuju u urušenoj crkvi, nacionalnom spomeniku BiH

Srpska pravoslavna crkva iz Visokog koja je nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine i ovaj Božić dočekuje u jako lošem stanju, nova služba i vjernici krenuli su u pronalaženje mogućnosti za njenu obnovu i mole sve koji su u mogućnosti da pomognu rekonstrukciju ovog, više od 160 godina starog vjerskog objekta.

Sutra će, na badnje jutro, u tom prаvоslаvnom hrаmu Svеtоg vеlikоmučеnikа Prоkоpiја biti služena sveta liturgija, a nakog toga planirano je paljenje badnjaka.

– Na Božić neće biti služena liturgija, nego tradicionalno treći dan, na Svetog Stefana – kazao je Feni protojerej Miljan Rađenović.

Protojerej moli sve institucije da spase od propadanja taj nacionalni spomenik jer mali broj vjernika koji okuplja visočka pravoslavna crkva nije u mogućnosti finansirati njenu rekonstrukciju.

– Uspjeli smo obnoviti dio sale, ali ostalo je mnogo posla da popravimo ono što godinama propada na ovom objektu koji ima mističnu ljepotu – rekao je Rađenović.

Visočak Novica Manojlović koji godina dolazi u tu crkvu i pokušava je “otrgnuti od propadanja”, izrazio je zadovoljstvo da je u protekloj godini, od dolaska protojereja Rađenović, počela rekonstrukcija, pa makar i jednog dijela sale.

Naglašava da Rađenović marljivo radi i žrtvuje se da crkva bude obnovljena i da joj se vrati sjaj koji zaslužuje.

Namjera je da u 2018. godini pronađu sredstva da bi prаvоslаvni hrаm Svеtоg vеlikоmučеnikа Prоkоpiја u Visokom bio značajno obnovljen.

Uputili su čestitku vjernicima u povodu Božića u želji da taj praznik mira i ljubavi provedu radosno sa svojim porodicama, prijateljima i komšijama.

Fena