Lokalne TemePozitivno Visoko(FOTO) Udruženje "Setup": "Šaljemo jaku poruku u svijet, da smo za suživot...

(FOTO) Udruženje “Setup”: “Šaljemo jaku poruku u svijet, da smo za suživot na ovim prostorima”

U vremenu kada, nažalost, nerijetko možemo čuti vijesti u kojima se spominje napad na vjerske bogomolje, na drugog i drugačijeg, ima i onih primjera koji daju nadu u bolje sutra. Koji pokazuju da i u svakom vremenu ima ljudi koji misle na svog komšiju, svog prijatelja. Već nekoliko godina traje obnova pravoslavnog Hrama sv. Prokopija u Visokom i tu obnovu su do sada pomogli mnogi. No, značajan dio posla tek predstoji, a jedan od prioriteta biće i obnova svešteničke kuće, koja je u jako lošem stanju.

Kuća se nalazi uz sami regionalni put Visoko – Kiseljak i vidljiva je “svakom oku” prolaznika, a upravo to je nagnalno visočko Udruženje “Setup” da se obrati Srskoj pravoslavnoj crkvenoj opštini Visoko i ponudi svoju pomoć za njenu obnovu. U Udruženju su arhitekti, privrednici i entuzijasti koji žele da pokažu ljudsku stranu i pomognu zajednicu koja ove stvari ne može uraditi sama, jer trenutno na području Visokog živi nešto manje od 200 pravoslavaca.

“Pravim Visočanima možemo nazivati sve njegove dobre ljude, koji njeguju kulturno i istorijsko naslijeđe. Jačina društva se ogleda tako što društvo brine za svoje kulturno-istorijske elemente. Tako se pokazuje budnost i svjesnost prostora u kojem živi. Dio našeg naslijeđa je Hram svetog Prokopija, koji je ujedno i nacionalni spomenik. Naša želja je da stanovnici grada Visokog učestvuju u obnovi Hrama kao i svešteničke kuće. Namjera nam je da sveštenici napokon imaju svoju kuću u kojoj će živjeti i služiti pripadnicima svoje vjerske zajednice. Na taj način ćemo poslati jaku poruku u svijet, da smo za suživot na ovim prostorima”, poručili su iz Udruženja “Setup” Visoko.

Prema njihovim riječima, na ovaj način žele mijenjati imidž Visokog, a i mnogo je primjera u Bosni i Hercegovini da su pripadnici jedne vjerske skupine obnovili bogomolju druge vjerske skupine.

“Oduševimo se tim primjerom i pripadnicima te zajednice. Sada je došao red na Visoko! Uskoro ćemo objaviti poziv svim privrednim subjektima, fizičkim licima, vjerskim zajednicama, gradskoj upravi i ostalim novoima vlasti, da svojim donacijama učestvuju u rekonstrukciji Hrama sv. Prokopija i svešteničke kuće. Ovo je civilizacijski čin! Svi mi koji volimo Visoko, ovo nam mora biti obaveza”, istakao je Faruk Šahinović, član visočkog Udruženja, koji je zajedno sa svojim kolegama i prijateljima obišao svešteničku kuću i u razgovoru sa protojerejom Miljanom Rađenovićem se upoznao sa trenutnim stanjem.

Početak izgradnje parohijskog doma.

Parohijski dom ili sveštenička kuća u Visokom napravljena je po blagoslovu mitropolita dabrobosanskog Petra Zimonjića davne 1934. godine, a osvećenje je izvršio tadašnji sveštenik Dušan Bošković. Do ratnih sukoba u njoj je živio nadležni sveštenik, no Visoko od te 1992. godine nema stalnog sveštenika u svom gradu, samim tim ni u parohijskom domu.

“Izradu ovog teksta podržala je Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) kroz projekat PRO-Budućnost. Sadržaj ovog teksta ne odražava neminovno stavove USAID-a ili Vlade SAD-a”.

Visoko.co.ba/Neven K.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE