PreporukaViše milenijuma staro naselje otkriveno na sjeverozapadu Kine

Više milenijuma staro naselje otkriveno na sjeverozapadu Kine

U okrugu Ćingđijan, u sjeverozapadnoj kineskoj provinciji Shanxi, iskopano je naselje koje datira od prije oko 3.200 godina, saopštila je lokalna arheološka institucija.Velike zgrade od nabijene zemlje, grobnice, jame za pepeo i kalupi za keramiku pronađeni su na lokaciji Džaigou, koja se prostire na oko tri miliona kvadratnih metara na visoravni Les, naveo je Sun Džanvei, istraživač sa Akademije za arheologiju Šansija, prenosi Sinhua.

U grobnicama plemića na lokalitetu pronađen je veliki broj bronzanih kočija i konja, predmeta od žada, kosti, glaziranog posuđa i oklopa kornjača koji podsjećaju na one koje su ranije otkopani iz grobnica sličnih društvenih slojeva u Đinsuu, također poznatim kao Đin ruševine.

Đinsu star 3.300 godina, koji se nalazi u centralnim ravnicama Kine, potvrđen je kao prijestolnica kasne dinastije Šang (1600-1046. p.n.e.). Sjevernim područjem Shanxi gdje se nalazi lokalitet Džajgou vladao je regionalni režim tokom tog perioda.

Nova otkrića odražavaju blisku ekonomsku i kulturnu razmjenu između teritorije dinastije Šang i regiona današnjeg sjevernog Šansija, kao i snažan uticaj civilizacije Šang na okolna područja.

Oni također pokazuju da je postojala visoko razvijena bronzana civilizacija u sjevernom Shanxiu u kasnoj dinastiji Šang, što je označilo napredak u arheološkom proučavanju dinastije Šang, rekao je Sun.

 

 

 

Visoko.co.ba/federalna.ba/Beta


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE