SportSkijanje(VIDEO) Shiffrin je najbolja ikad, u muškom skijanju konkurencija slaba

(VIDEO) Shiffrin je najbolja ikad, u muškom skijanju konkurencija slaba

Legendarni američki skijaš Bode Miller očekuje da će njegova sunarodnjakinja Mikaela Shiffrin imati još jednu dominantnu sezonu i ne bi se iznenadio da je okruni tako što će postati prva alpska skijašica koja je pobijedila na 100 utrka Svjetskog kupa.

Sezona počinje u austrijskom Soeldenu ovog vikenda muškim i ženskim veleslalomom na ledenjaku Rettenbach.

Shiffrin ima 88 pobjeda u karijeri nakon što je prošle sezone oborila dugogodišnji rekord Ingemara Stenmarka od 86 trijumfa, a također je ostvarila 14 pobjeda tijekom godine.

– Moja teorija bi bila da će ona imati dominantnu sezonu, rekao je Miller, dvostruki ukupni pobjednik Svjetskog kupa i najuspješniji američki skijaš svih vremena.

– Dokazala je uvijek iznova da ima klasu za to, za pobjedu u 12 ili više utrka ove sezone. Ona neprestano svladava prepreke, svladava izazove i nastavlja s izvođenjem. Kad god govorimo o superlativima, ona je najbolja koja je ikada postojala. Ako izađe i bude izgledala kako je ponekad izgledala prošle godine, onda da, mislim da bi to mogla učiniti. Sigurno ima dosljednost da to učini.

Shiffrin je za Reuters ovaj tjedan rekla da se želi više fokusirati na spustove, najopasniju disciplinu od svih. Miller, koji je osvojio 33 utrke Svjetskog kupa u svih pet disciplina, rekao je da je to nosilo rizike, ali Shiffrin je bila drugačija.

– Ona je tako stabilna i tako snažna i tako rijetko izlazi iz ravnoteže da to ne vidim kao istu vrstu rizika koju bih rekao za mnoge muškarce koje sam vidio kako prelaze na spust iz tehničkih disciplina, rekao je.

Kod skijaša Švicarac Marco Odermatt završio je prošlu sezonu s rekordnim brojem bodova, a Miller se složio da će Odermatt ponovno dominirati. Također smatra da će mu biti malo lakše nego što je možda bio slučaj u prošlosti.

– Ne udaram na trenutno stanje svjetskog skijanja kod muškarca, ali mislim da konkurencija nije tako teška kao što je bilo prije 15 ili 20 godina, kada smo imali stvarno dobre utrke, te čak 15 ili 20 momaka koji su mogli pobijediti.

Šesterostruki osvajač olimpijske medalje također je priznao da će se sport morati promijeniti u svjetlu globalnog zatopljenja.

– Za mene je nisko na ljestvici prioriteta pitanje možemo li ili ne imati utrke Svjetskog kupa. To je luksuz, rekao je.

– Ono što više zabrinjava su olujni sustavi… To je mnogo stvarniji problem, gdje govorimo o ljudskim životima i vjerojatnosti masovnih migracija. Ne mislim da će skijanje nestati. Morat će napraviti neke promjene. Suočavamo se s realnošću da se stvari mijenjaju i ne možemo nastaviti status quo, zaključio je Bode.

Hrt.hr / Visoko.co.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE