Lokalne TemeStaro Visoko(VIDEO) Istorija Visokog: Zahid Bukurević - organizator proboja logoraša iz Jasenovca

(VIDEO) Istorija Visokog: Zahid Bukurević – organizator proboja logoraša iz Jasenovca

Potkraj aprila svake godine u Jasenovcu se održava komemoracija povodom proboja iz zloglasnog logora u koji su ustaške vlasti zatvarale i ubijale ljude zbog njihove vjerske, nacionalne ili ideološke pripadnosti. Tačnije, 22. aprila 1945. godine izvršen je proboj iz jasenovačkog pakla, a proboj je izvršilo 600 od preostalih 1073 logoraša zatočenih u Ciglani, a sam proboj je preživjelo njih 117. Istog dana, proboj je izvršilo i 147 logoraša u Kožari, od kojih je preživjelo samo 11 njih. Za Visoko i njegovu istoriju je jako bitan proboj iz Kožare, jer je jedan od organizatora proboja bio i Visočanin Zahid Bukurević. Naime, on je zajedno sa još šest svojih drugova logoraša dogovorio proboj, a zanimljivo je da su proboj poveli, odnosno započeli upravo Zahid Bukurević i Stanko Gaćeša. U proboju je učestvovao i ing. Avram Demajo, Jevrej koji je također iz Visokog odveden u Jasenovac, no nažalost poginuo je pri proboju logoraša.

Visoko ne može i ne smije zaboraviti ljude koji su dali svoj doprinos u Drugom svjetskom ratu i borili se na strani antifašista i koji su za tu ideju bili spremni dati i svoj život. A jedan od njih je i Zahid Bukurević, koji je rođen 17. oktobra 1919. godine u Visokom, a bio je jedan od 39 uhapšenih omladinaca u Visokom kobnog 16. aprila 1942. godine. Potekao je iz radničke porodice i još od rane mladosti, kao kožarski radnik, uključuje se u napredni omladinski i radnički pokret. Bio je radnik, fudbaler i član “Sokolskog društva”, ali prije svega antifašista. Nakon saslušavanja u Sarajevu, sproveden je logor Jasenovac, u kojem je boravio do proboja 22. aprila 1945. godine. Nakon rata obavljao je značajne i odgovorne dužnosti u organima vlasti i društveno-političkim organizacijama u Visokom, Bugojnu, Zenici, Jajcu, Sarajevu i u organima Republike. Bio je član stalnog dijela Konferencije CK SK BiH i član Sekretarijata Glavnog odbora Republičke konferencije Socijalističkog saveza radnog naroda BiH. U Skupštini SR BiH, kao poslanik i delegat, vršio je više odgovornih funkcija, a smrt ga je zadesila na dužnosti potpredsjednika Skupštine SR BiH.

Za dugogodišnji revolucionarni rad Zahid Bukurević je dobio najviše republičko priznanje za životno djelo – Nagradu ZAVNOBIH-a, a odlikovan je i sa više ratnih i mirnodopskih odlikovanja. Preminuo je 12. januara 1981. godine na Vojno-medicinskoj akademiji u Beogradu, a kremiranje posmrtnih ostataka je obavljeno 14. januara na Novom groblju u Beogradu, kojom prilikom se prigodnim riječima od njega oprostio Raif Dizdarević, tadašnji predsjednik predsjedništva SR BiH. Sahrana je obavljena 15. januara 1981. godine na gradskom groblju u Visokom. U ime njegovih saboraca, drugova i prijatelja oprostio se Branko Mikulić, član predsjedništva CK SKJ, a u ime rodnog grada Halid Sirčo, predsjednik Opštinskog odbora SUBNOR-a Visoko. Povodom smrti Zahida Bukurevića održane su i komemoracije u Sarajevu i Visokom.

Visoko.co.ba/Neven Krajišnik


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE