Lokalne TemePozitivno VisokoVIDEO / Aplikacija „Wheel Fit“ Visočanina Nedima Karavdića – fitnes za ljude...

VIDEO / Aplikacija „Wheel Fit“ Visočanina Nedima Karavdića – fitnes za ljude u kolicima

Gost Jutarnjeg programa Federalne TV bio je Nedim Karavdić, student Burcha, koji je predstavio aplikaciju Wheel Fit.

Kako je objasnio, namijenjena je ljudima u kolicima, kako bi poboljšali svoje zdravlje, trenutni izgled – ako žele da smršaju, izgrade mišiće ili povećaju kondiciju. Aplikacija obuhvata sve nivoe sporta i aktivnosti – od početnika do naprednih sportista.

Aplikacija je napravljena 2020. godine, dok je bio srednjoškolac, govori Karavdić – snimali su jednog prijatelja i otud inicijalna ideja.

Nakon što je postavljena na Google Play, objašnjava, prikupljao je informacije od korisnika i unapređivao aplikaciju.

„Zahvaljujući aplikaciji sam prije dva mjeseca posjetio Panamu, gdje sam dobio feedback od jednog tamošnjeg sportskog fakulteta – i to mi je poslužilo kao validacija za te vježbe da mogu ići live“, kazao je Karavdić.

Do realizacije aplikacije došlo je nakon spremanja za takmičenje u srednjoj školi, ističe on – želio je naučiti programiranje, ali i saznati nešto više o fitnesu, kao i o specifičnoj populaciji.

25 vježbi ima aplikacija – postoje planovi za tenis, košarku, odbojku… čak i mačevanje. Ljudi koji je koriste kažu da je odlična.

Osim vježbi, aplikacija nudi i nutritivni kalkulator, dodaje Karavdić: „Gledao sam da složim neke recepte koji su ukusni i zdravi. Tu je i mogućnost praćenja kalorija“.

U budućnosti će biti još aplikacija, ali trenutno je najvažnije poboljšati ovu, poručuje Karavdić.

federalna.ba / Visoko.co.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE