PreporukaTemeVehabović-Rudež: Povjerenje se gradi od malih nogu, ali i granice

Vehabović-Rudež: Povjerenje se gradi od malih nogu, ali i granice

“Porodica je otišla ili u ekstremno davanje slobode djeci ili esktremni nadzor i vrlo stroge granice, što ni jedno ni drugo nije dobro, mjera bi se trebala tražiti”, istakla je u Plenumu psihologinja i psihoterapeutkinja Nermina Vehabović-Rudež.

“Kad ovo govorim, mi znamo, obični smo ljudi, ne možemo mi to baš uvijek sa svojom djecom da nekako nađemo najbolju mjeru, ali se trebamo truditi. Ulaskom u brak i bračnu zajednicu trebali bismo znati kakva je odgovornost odgajati djecu. To bi bilo prvo i osnovno. Društvo bi trebalo da zna koliko je važno da imamo taj mladi potencijal i djecu zdravu kao populaciju koja će nas nasljeđivati. Znači drugi dio je ovo socijala, zdravstvo i društveni kontekst u kojem se razvijamo. Ali je najvažnije da roditelji znaju kakvu odgovornot preuzimaju na sebe kada rode djecu. Brige i problemi sa djecom postoje. Tu se roditelji ili gube totalno snagu da se bore ili pokušavaju sve da nadziru sa idejom da djeci naprave takav okvir kao da je život savršen.”

Naglašava da treba tražiti mjeru i djecu učiti povjerenju, podršci.

“Vrlo često iz straha da budu osuđeni i procijenjeni kao loši, neuspješni od strane roditelja djeca šute. Nalaze informacije na internetu. U adolescenciji djeca vrlo često roditelje odbijaju kao autoritete i tu se ne može baš pretjerano uraditi. Ali zato u ranom djetinjstvu možemo se malo posvetiti djeci, dovoljno je sat vremena. Dobar odnos znači povjerenje, ljubav, ali onako kako djetetu odgovara, ne onako kako roditelj zamišlja. Roditeljima bih jako preporučila psihološko savjetovalište, odnosno traženje informacija od stručnjaka, a ne po internetu.”

Vehabović-Rudež navodi da se roditelji osjećaju jako loše kad njihovo malo dijete ne želi u socijalni kontakt sa drugom nepoznatom osobom ili osobom koja mu je strana.

“I onda počnu dijete nagovarati kako bi dijete trebalo da se smješka i dozvoli da ga ta nepoznata osoba dodiruje. Tu je prva greška roditeljska. Djecu ne učimo tako socijalizaciji. Niko ih ne treba dirati ako njima nije ugodno. tu je začetak onoga što kasnije dolazi. Strah dolazi od toga šta će roditelji reći. Ja bih veliki dignitet dala nastavnicima koji zaista mogu biti velika pomoć za djecu u ovom njima vrlo izazovnom vremenu. Ovo je vrijeme bremenito. Nisam ne smijemo izgubiti osjećaj da mi držimo kontrolu, ne smijemo se raspadati da djeca vide kako mi ne možemo ništa učiniti. I onda oni uzimaju na sebe, na svoje nejaka pleća tu odgovornost da nose svoje tajne sa sobom, da sami pokušavaju rješavati. Povjerenje se gradi od malih nogu, ali i granice”, zaključila je Vehabović-Rudež.

Cijelu emisiju pogledajte OVDJE.

federalna.ba / Visoko.co.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE