Lokalne TemeVehabović-Rudež: Podrška ‘jedni smo za druge tu’ čovjeku je najvažnija

Vehabović-Rudež: Podrška ‘jedni smo za druge tu’ čovjeku je najvažnija

Generalna skupština UN-a je 1993. godine 15. maj proglasila Međunarodnim danom porodice, želeći da istakne važnost porodičnog života i porodice kao osnovne društvene zajednice. Formiranje porodice veliki danas je izazov zbog mnogobrojnih problema s kojima se društvo suočava.

O porodici, njenoj važnosti, promjenama, izazovima i funkcionalnosti u Dnevniku 2 Federalne televizije govorila je psihologinja Nermina Vehabović-Rudež.

Porodica prolazi kroz različite promjene od kada postoji čovjek, ali se ona ne gubi i to se ne bi smjelo dogoditi jer su ljudi socijalna biće i oni će uvijek težiti da se udružuju da bi opstali, ističe Vehabović-Rudež.

Dodaje da porodica danas jeste u izazovnom periodu, ali je i u prošlosti nailazila na prepreke. Međutim, ljudska je potreba da budemo s nekim u vezi i da dobivamo podršku.

“Osim ekonomskog faktora, puno je lakše živjeti u porodičnim okolnostima nego kao samac, a podrška ‘jedni smo za druge tu’ svakom je čovjeku najvažnija. Čut ćete od porodica: Prošli smo kroz svašta, ali smo bili jedni za druge tu. Jeste težak period za porodicu, veliki su izazovi, ali je potrebno i malo odgovornosti i svjesnosti kako se, zapravo, ona održava”, poručuje Vehabović-Rudež.

Porodica u BiH još je uvijek, kako kaže, na repu patrijarhalnog odnosa, ali prolazi kroz transformaciju. To je vrlo često i razlog za sukobe. Nije, smatra, najbolji ni moderni trend koji daje ležernost, slobodu, liberalizam.

“Bez nekih veza i dijeljenja ljubavi i poštovanja, prihvatanja ne možete održati porodicu. Suštinski bi trebalo razmišljati, razgovarati svako za sebe unutar svoje porodice o vrijednostima koje želimo baštiniti kao porodica – šta nam je važno. Porodicu ne zasnivamo kad nismo sa sobom raščistili da li je trebamo imati, da li želimo s nekim dijeliti krov i da li smo spremni da dijelimo probleme.”

Objašnjava da zbog ubrzanog tempa života i dostupnosti raznih tehnologija često ne čujemo svoju djecu. U toj silnoj želji da osiguramo minimum ekonomske sigurnosti – nemamo vremena dovoljno se posvetiti djeci.

“Nekad će vam djeca oprosti što nemaju super tene, ali neće oprosti kad nismo imali vremena za njih”, poručuje Vehabović-Rudež.

Podsjeća da će dijete, kad vidi roditelja koji se odvaja i gleda u mobitel jer na taj način rješava svoju frustraciju i nezadovoljstvo, posegnuti za istim modelom.

“Negdje je to prilika da se roditelji odmore od zahtjevnosti roditeljske uloge. Ali je to mnogo opasno i posljedice su puno veće nego da se odvoji 15-ak minuta za razgovor s djetetom ili da mu se objasni da nešto u tom trenutku ne može, da se strpi”, zaključila je Nermina Vehabović-Rudež gostujući u Dnevniku 2 Federalne televizije.

federalna.ba / Visoko.co.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE