PreporukaVečeras u blizini Stoca počinje festival kulture Slovo Gorčina

Večeras u blizini Stoca počinje festival kulture Slovo Gorčina

Festival kulture Slovo Gorčina će biti otvoren večeras u 20 sati u blizini Stoca, odnosno na Radimlji.

Gorčin Dizdar, predsjednik Slova Gorčina, započeo je jučerašnju konferenciju stihovima Maka Dizdara Pustinju koju su stvorili mi treba sada da premostimo i te riječi su, kako kaže Dizdar, vodilja i moto pri organizaciji ovog festivala.

“S jedne strane suočeni smo s pustinjom u više značenja te riječi, od šire sredine, uslova u kojima djelujemo, nedostatka institucionalne podrške, ne samo za ovaj festival nego za kulturu u našoj zemlji uopće, pa sve do problema ekološke prirode, zbog čega je u jednom trenutku bilo ugroženo otvorenje festivala na nekropoli stećaka Radimlja, na kojoj se tradicionalno festival otvara već od 1971. godine”, dodaje Dizdar.

Sama ideja festivala kulture Slovo Gorčina potiče od Maka Dizdara, koji je još pred kraj života imao zamisao da u svom rodnom gradu dovede sve ono najbolje iz kulture i umjetnosti iz Bosne i Hercegovine, odnosno tadašnje Jugoslavije. Organizatori navode da se oni danas vode tom idejom i prate taj cilj, okupljaju sve ono najbolje što je stvarano na ovim prostorima prije svega u književnosti i poeziji, a potom i šire u drugim oblastima, poput muzike, likovne umjetnosti, teatra itd. Također, cilj je predstaviti Stolac kao jedinstveni grad s možda najznačajnijom historijom višemilenijskog kulturnog naslijeđa, te se kroz festivalske programe trude promovirati različite lokalitete, počevši od nekropole stećaka Radimlja, kao tradicionalne lokacije održavanja, a kako se svake godine uvode novi lokaliteti održavanja ove godine je to prekrasni prostor porte Pravoslavne crkve Sveto Vaznesenje Hristovo gdje će biti održan koncert Braće Teofilović.

Vesna Pirija, članica Upravnog odbora Slova Gorčina osvrnula se na određene probleme pri organizaciji, na jedan ne tako uobičajen problem ekološke prirode u blizini Radimlje, prouzrokovan ispuštanjem otpadnih voda iz obližnje tvornice za preradu ribe, koja je u cjelokupnoj okolini objekta stvarala nepodnošljive neugodne mirise.

“Dogodile su se neke promjene u zadnjim danima, Federalna inspekcija naložila je zatvaranje obližnje tvornice za preradu ribe, te je time barem djelimično riješen problem neadekvatnih higijensko-sanitarnih uvjeta u okolini Radimlje. S ponosom možemo najaviti da ćemo festival ipak otvoriti na ovom značajnom historijskom lokalitetu, te pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže sutra, 29. jula od 20 časova na svečanom otvorenju Slova.”

Uprkos svim poteškoćama, Slovo Gorčina će se održati, kako kaže Dubravko Barbarić, član upravnog odbora i predsjednik organizacionog odbora festivala, u nikada boljem izdanju.

“Iako nemamo sistemskih rješenja za finansiranje ovakvih događaja, činjenica je da Bosne i Hercegovine ima, zbog toga što ima dovoljno entuzijasta koji će uvijek priskočiti u pomoć da bi se ovakvi događaji održali i zamijeniti institucije Bosne i Hercegovine, koje bi zapravo trebale veću pažnju davati ovakvim manifestacijama, s ovako dugom tradicijom.”

Svečano otvaranje festivala planirano je za petak, 29. jula u 20 časova na tradicionalno najvažnijoj lokaciji za Slovo Gorčina – nekropoli stećaka Radimlja. Gosti će imati priliku degustirati vina vinarije Carski Vinogradi Mostar, sponzora ovogodišnjeg festivala, te se tim povodom obratila i Tajma Tanović Smajović, PR ove vinarije:

“Zaista smo sretni što možemo da podržimo ovako jedan veliki događaj, da možemo da zajedno promoviramo kulturu i sve ono što naša lijepa Hercegovina nudi. Sa zadovoljstvom ćemo predstaviti naše proizvode na festivalu kulture “Slovo Gorčina” te posebno zahvaljujem organizatorima što su prepoznali da i mi možemo biti dio ovako značajne manifestacije.”

Nakon kratkog druženja dobrodošlice za sve učesnike i posjetioce, uslijediće koncert gudačkog kvarteta SA Sinfonietta koji će izvesti kompoziciju Kameni spavač Vlade Miloševića. Stihove u pratnji kvarteta govoriće proslavljeni pjesnik i glumac Enes Kišević. Na svečanom otvorenju festivala stručni žiri u sastavu Nenad Rizvanović, Đurđica Čilić Škeljo i Marko Tomaš, proglasiće tri najbolja/e mlada/e pjesnika/pjesnikinje u 2022. godini, odnosno tri dobitnika/dobitnice nagrade “Mak Dizdar” za najbolju neobjavljenu zbirku poezije, od ukupno 90 pristiglih rukopisa.

Na kraju večeri planiran najvažniji pjesnički program festivala – program posvećen gostu pjesniku, na kojem se, uz razgovor i čitanje stihova, predstavljamo pjesnički opus tog autora, a organizatori navode kako im je ove godine izuzetna čast što je riječ o gošći pjesnikinji, istinskoj predstavnici bh. savremene poezije, gospođi Tanji Stupar–Trifunović.

Ova festivalska godina je i u znaku promocije savremenih autora, ali i podrške mladim, neafirmiranim pjesnicima. Naime, programom su planirana 4 pjesnička foruma koncipirana kao moderirani razgovori uvodničara i mladih pjesnika, studenata književnosti i svih drugih posjetilaca. Sudionici foruma će imati priliku razgovarati s Markom Tomašem, Đurđicom Čilić Škeljo, Ahmedom Burićem, Zvonkom Karanovićem i Enesom Kiševićem.

U suradnji s izdavačkom kućom Buybook najavljena je promocija pjesničke zbirke “Baštovanka Ofelija” Nikoline Todorović, prošlogodišnje dobitnice nagrade “Mak Dizdar”, koja će se održati u Makovoj hiži trećeg dana festivala, a u suradnji s Austrijskim kulturnim forumom Sarajevo publici će se predstaviti jedna specifična forma – kinematografski koncert, u izvedbi sjajnih austrijskih umjetnika Christian Maiera i Anna Luce Polloni. Radi se o autorskom djelu koje predstavlja modernu verziju poznatog srednjovjekovnog mita o Orlandu.

Organizatori navode kako imaju veliku čast ugostiti najznačajnija imena tradicionalne muzike Balkana: u subotu 30.7. planiran je koncert braće Teofilovići u pratnji Bobana Bjelića, a za zatvaranje festivala 31.7. planiran je koncert Damira Imamovića. Svi zainteresirani su pozvani da posjete festival od 29. do 31. jula i uživaju u bogatom programu 51. izdanja Slova Gorčina pod stolačkim svodom.

Organizatori festivala posebno zahvaljuju partnerima, pokroviteljima, sponzorima i medijskim sponzorima na nesebičnom doprinosu i podršci kako bi Makov san pod stolačkim svodom nastavljao živjeti i rasti: Prolab, Izdavačka kuća Buybook, Fondacija Mak Dizdar, Carski Vinogradi Mostar, Austrijski kulturni forum Sarajevo, Bošnjačka zajednica kulture “Preporod” u BiH, UNIQA osiguranje u BiH, Sparkasse Bank BiH, City Šped, Audi BiH, OSCE Misija u BiH, Oslobođenje, BHRT, RSG, Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti Sarajevo itd.

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE