NaslovnicaPreporukaFilmVečeras onlin...

Večeras online proglašenje pobjednika 6. ViVA film festivala

Online ceremonija proglašenja pobjednika 6. ViVA internacionalnog film festivala u kategorijama turizam, ekologija i religija, kao i najboljeg filma Festivala počinje večeras u 20:00 sati.

Prijenos uživo bit će realiziran na platformi vivaba.com, YouTube i Facebook live Viva film festivala.

U podnevnom online prijenosu revijalno će biti prikazano sedam bh. omladinskih filmova. Film “Prozor u budućnost” snimljen je 2019. godine u Visokom u okviru VIVA škole filma. Rediteljica je Enida Ismić, a film govori o problemima mladih, nerazumijevanju u društvu.

Drugi film VIVA škole filma 2019. godine sniman je u Kreševu, režiju filma “Prazan džep” potpisuje Karlo Miličević, a prikazuje problem kladionica u blizini obrazovnih institucija te kako je teško odoljeti ovom poroku koji je lako dostupan svima.

Ivana Grbić, učesica VIVA škole filma 2019. godine, snimila je film “Good times”, o jednom dobu, srednjoj školi i prijateljstvu. Ivana je već krenula u filmske vode upisivanjem grafičkog dizajna u Banjoj Luci, smjer fotografija. Film “Ne budi kukavica”, kratka je, ali poučna priča o problemu vršnjačkog nasilja u društvu rediteljice Ines Žikić iz Orašja.

Pandemija korona virusa bila je inspiracija za dva mlada bh. autora. Boraveći danima u kući, autorica filma “Maskembal” Emma Tuzlić, odlučila je snimiti film o tome kako da svoj omiljeni uređaj – telefon – stavi u dobru funkciju.

“Željela sam pokazati kako tokom vremena nismo svi svoji, ako se ne možemo družiti sa našim prijateljima i širom porodicom, kako bez takvih kontakata ostajemo uskraćeni za ono što nas čini ljudima u pravom značenju te riječi”, kazala je Tuzlić.

Članovi jedne male porodice su zbog karantina i zatvorenosti postali sasvim drugačije osobe. Maska je postala metafora svakodnevice, na čemu je i zasnovana cijela priča.

U drugom filmu poznata youtuberica Nikki objavljuje vijesti o virusu i kako ga spriječiti. Video se brzo širi internetom i dostiže rekordan broj pregleda. Mladi su u panici. Napetost se širi. Srećom, saznaje se da su ovo bile lažne vijesti, koje svima daju osjećaj olakšanja.

Film “Brzina laži”, režirao je Rijad Iširlija iz Visokog. Omladinski turistički film “Ketakanjonci”, čiji scenario i režiju potpisuje Miroslav Tanasković priča je o Centru za aktivni turizam CAT Kanjon Adventures koji, osim što nudi aktivni odmor i boravak u netaknutoj prirodi, pod sloganom “1 na 1 sa rijekom – plovite u avanturi na Drini”, želi podizati svijest ljudi o ugroženosti Rijeka i potrebi njihovog ekološkog očuvanja.

Online projekcija omladinskih filmova počinje u 12.00 sati na www.vivaba.com i na https://www.facebook.com/vivafilmfest/, saopćeno je iz Pres službe VIVA filma.

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba

 

 

 

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.