Lokalne TemePolitikaVahid Ramić (SBB): Inicijativa da se Visokom plaća naknada zbog štete koja...

Vahid Ramić (SBB): Inicijativa da se Visokom plaća naknada zbog štete koja se godinama nanosi iz TE Kakanj

Na osnovu člana 194. Poslovnika Skupštine Zeničko-dobojskog  kantona pokrećem inicijativu da skupština ZE-DO kantona donese zaključak kojim se vlada kantona i nadležno ministarstvo obavezuje i ovlaščuje da kod nadležnih organa odnosno Federalne vlade i JP EP BiH dd Sarajevo pokrene proceduru vezanu za:                                                                               

– donošenje odluke kvartalnog ili godišnjeg plaćanja naknade JP EP BiH dd Sarajevo gradu Visoko a na ime obeštećenja stanovništva grada Visoko i za štetu koja im se godinama kontinuirano nanosi iz TE Kakanj

O toku procedure izvjestiti Skupštinu kantona.

Rok: Proceduru pokrenuti u roku od 30 dana od dana kada se donese zaključak

Zaduženi: Vlada ZE-DO kantona i resorno ministrstvo

OBRAZLOŽENJE

Poznato nam je da JP EP BiH dd Sarajevo zbog onečćenja zraka i štete koju TE Tuzla  nanosi tuzlanskom kantonu plaća štetu koja se broji desetinama miliona KM. Isto tako, JP EP BiH dd Sarajevo, po istom osnovu  plaća i općini Kakanj na čijem području je smještena TE Kakanj.

U jednom slučaju plaća kantonu u drugom općini i tu je veliko ZAŠTO?

TE Kakanj je izgrađena na samoj granici Kaknja i Visokog i svojim položajem podjednako ugrožava stanovništvo teritorije i Kaknja i Visokog, a u nekim visočkim MZ više nego u nekim MZ općine Kakanj čiji gubici se barem dijelom materijalno kompenziraju.

Stanovništvu  grada Visoko, a naročito mjesnim zajednicanma u blizini TE, koje su praktično pod dimnjakom TE Kakanj, decenijama se nanosi šteta putem onečćenja zraka pepelom, sumpornim i azotnim oksidima. Zbog toga trpimo ogromne gubitke u poljoprivrednim  prinosima ali i na zdravlju djece i odraslih pa čak i na skraćenju godina života.U rubnim MZ grada Visoko koje graniče za općinom Kakanj (naročito MZ Dobrinje, Radovlje, B.Mahala) ti gubici su puno veći.

JP EP BiH dd Sarajevo godinama plaća obeštećenje općini Kakanj što je za pohvaliti ali isto tako tražimo da se plaća i gradu Visoko.

Ako je ovo regulisano nekim zakonskim aktima tražim da se to hitno mijenja.

Tražimo ispunjenje Ustavom zagarantovanog prava jednakosti. Tražimo ispunjenje planeterno privilegovanog principa: zagađivać plaća za štetu koju je nanio i to onome kome je šteta nanesena.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE