ZDKSaopćenjaSaopćenje sa 26. sjednice Skupštine ZDK

Saopćenje sa 26. sjednice Skupštine ZDK

Na dvadesetšestoj sjednici Skupštine Zeničko–dobojskog kantona devetog saziva, održanoj 22.05.2024. godine razmatrano je pet tačaka prethodno utvrđenog dnevnog reda.

U okviru prve tačke Skupština Zeničko-dobojskog kantona je,u skraćenom postupku, donijela Zakon o izmjenama i dopuni Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti Zeničko-dobojskog kantona. Ove izmjene i dopune navedenog zakonaje bilo potrebno uraditi zbog usklađivanja, shodno ukazanim potrebama i promjenama, koje proizilaze iz Kolektivnogugovora za službenike organa uprave i sudske vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine, a nakon što je Vlada Zeničko-dobojskog kantona svojom Odlukom, dala saglasnost na Ugovor o pristupanju Kolektivnom ugovoru za službenike organa uprave i sudske vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine.

U okviru druge tačke Skupština Zeničko-dobojskog kantona je zaključkom prihvatila Izvještaj o radu i ostvarivanju Programa rada Skupštine za 2023. godinu, za period I-XII 2023. godine. U izvještajnom periodu održano je 17 sjednica Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, a zastupnici su razmatrali ukupno 83 akta. Programom rada Skupštine za pomenuti period bilo jeplanirano za razmatranje ukupno 90 akata, a razmatrana su 83 akta. Od razmatrana 83 akta, njih 45 je planirano Programom rada Skupštine za 2023. godinu, dok je razmatrano i 38 akata koji nisu uopšte planirani u Programu rada Skupštine za 2023. godinu. U skladu sa navedenim, procenat realizacije Programa rada Skupštine za posmatrani period iznosi 50 %.  U ovaj izračun nije uključeno 38 akata koji nisu bili planirani u Programu rada Skupštine za 2023. godinu. Ukoliko se posmatra realizacija planiranih akata iz Programa rada Skupštine za 2023. godinu (45 akata) i sa 38 akata koji nisu uopšte planirani, tada procent realizacije Programa rada Skupštine i ukupnog rada Skupštine u navedenom periodu iznosi 92,22 %. U izvještajnom periodu radna tijela skupštine (komisije) i druga tijela koja imenuje Skupština, su održala i zasjedala na 155 sjednica..

Zastupnici su u okviru treće tačke dnevnog reda razmatrali i zaključkom prihvatili Izvještaj o radu Nezavisnog odbora za 2023. godinu, a potom je također zaključkom prihvaćen i Izvještaj o poslovanju Javne zdravstvene ustanove Zavod za bolesti ovisnosti Zeničko-dobojskog kantona za 2023. godinu.

U konačnici rada zaključkom je razmatrana i prihvaćena Informacija o izvršenju alternativne krivične sankcije rad za opće dobro na slobodi u 2023. godini.

Visoko.co.ba/Stručna služba Skupštine ZDK


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE