BiHUvozimo radnu snagu, dok naša odlazi iz BiH u potrazi za boljim...

Uvozimo radnu snagu, dok naša odlazi iz BiH u potrazi za boljim uvjetima

Sve češće na gradilištima u BiH rade strani državljani, jer su bosanskohercegovački otišli tamo gdje će biti plaćeniji, ali i sigurniji. Uvoz radnika je tako česta pojava, ali iz Agencije za rad i zapošljavanje poručuju da bh. građevinci u svojoj zemlji rade u rekordnom broju.

Zbog toga što stručna radna snaga napušta Bosnu i Hercegovinu i odlazi u zemlje Evropske unije u potrazi za stabilnošću, javila se potreba za uvozom radnika u BiH. Posebno u građevinskom sektoru. Tako je Enes sa svojim kolegama došao iz Turske da izvrši rekonstrukciju tramvajske pruge.

“Radim, inače, na saobraćajnim radovima te sam ovdje angažiran na rekonstrukciji pruge u Sarajevu zajedno s kolegama iz Turske i ovdje iz Sarajeva. Vruće je, ali navikli smo na rad i mora se raditi u različitim uslovima. Bosna je prelijepa zemlja i ljudi su super”, priča Enes.

U Agenciji za rad i zapošljavanje BiH su nam i rekli da najveći broj radnika na izgradnji saobraćaja dolazi iz Turske, ali i iz Hrvatske, kada je u pitanju izgradnja Koridora 5c. Srbijanski državljani su najčešća radna snaga u našoj zemlji, ali ne i u građevinskom sektoru. Uvoz radne snage je, kažu upućeni, rješenje, ali ne znači i da je dugoročno.

“U 2021. godini je najveći broj radnih dozvola izdat za strance u građevinskom sektoru i to 276. Za građevinski sektor za izgradnju puteva, cestogradnja, to su u Federaciji radnici iz Turske, gdje su turske firme ugovarači određenih dionica”, navodi Boris Pupić, glasnogovornik Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

“Nedostatak radne snage u BiH je već evidentan godinama. Nedostaje radne snage u građevini, u turizmu, u ugostiteljskom sektoru. Već u građevini jednim dijelom su riješili taj problem uvozom radne snage iz drugih zemalja, iz Turske, iz azijskih zemalja, ali je to sve nedovoljno jer nisu riješeni pravni statusi”, istakla je predstavnica poslovnog portala acta.ba Azra Atagić-Ćatović.

Bosanskohercegovački građevinski radnici preko Agencije mogu dobiti zaposlenje u Srbiji, Kataru i Sloveniji. Za sada, saradnja, kada je u pitanju ovaj sektor, ostvarena je samo sa Slovenijom. Također, u ovoj agenciji kažu da, prema njihovim podacima, u građevinskom sektoru trenutno imaju najviši broj zaposlenih u posljednjih nekoliko godina.

“U prvih pet mjeseci ove godine 8.458 radnih dozvola je izdato za naše građane. Djelatnosti koje su vezane za građevinski sektor, konkretno: armirači, zidari, bravari. U nešto manjem procentu traženi su fasaderi i pomoćni građevinski radnici. U građevinskom sektoru prema posljednjim podacima imamo oko 40.500 zaposlenih osoba. Ove godine imamo najveći broj zaposlenih radnika u tom sektoru u nazad pet godina”, dodaje Pupić.

Rekordan broj ipak ne zadovoljava potrebe privrednika, koji konstantno ukazuju na manjak radne snage. Također, kažu, da mogućnost odlaska i rada u zapadnim razvijenim zemljama predstavlja veliku prepreku, jer plate u BiH ne mogu pratiti one u Njemačkoj, Austriji i Sloveniji zbog čega brojni stručni radnici odlaze tamo gdje će se njihov rad više cijeniti jer, kako nam rekoše u Agenciji za zapošljavanje, strani radnici su uglavnom plaćeni prema našim standardima, ali je većina njih tu privremeno, osim onih koji sa poslodavcima postignu odgovarajući dogovor.

Visoko.ba/federalna.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE