SvijetAzijaIndija: Novi planovi za spašavanje zatrpanih radnika

Indija: Novi planovi za spašavanje zatrpanih radnika

Zvaničnici koji već osam dana pokušavaju da dođu do 41 radnika blokiranih u srušenom tunelu na sjeveru Indije razmišljaju o alternativnim planovima spašavanja nakon što su ih problemi sa mašinom za bušenje naveli da zaustave kopanje.

Zvaničnici danas razmatraju nove uglove za izvlačenje radnika, uključujući moguće korištenje nove mašine za bušenje sa vrha brda, ispod kojeg su radnici zarobljeni unutar urušenog tunela.

Nova mašina za bušenje stigla je jučer na mjesto nesreće u državi Utarakand da bi zamijenila onu koja je oštećena prilikom probijanja kamenja i krhotina.

Korištena je bušilica da bi spasioci napravili prostor za ubacivanje širokih cijevi kroz koje bi zarobljeni radnici mogli da puze do slobode, prenio je AP.

Vlasti su do sada izbušile 24 metra u ruševinama, ali treba i do 60 metara da bi se radnicima omogućilo da se izvuku, rekao je zvaničnik uprave za slučaj katastrofa Devendra Patval.

Ovaj metod zahtijevao bi više vremena, odnosno dodatnih četiri ili pet dana.

Građevinski radnici zarobljeni su od 12. novembra, kada je klizište prouzrokovalo urušavanje dijela tunela ukupne dužine 4,5 kilometara. Urušavanje se desilo na oko 200 metara od ulaza.

Visoko.co.ba/federalna.ba/Srna


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE