Lokalne TemeAmerička ambasada u BiH: Uspješno okončan projekt deminiranja u Visokom

Američka ambasada u BiH: Uspješno okončan projekt deminiranja u Visokom

U srijedu je uspješno okončan projekt deminiranja u Visokom kojim je uklonjena 361 mina i 157 neeksplodiranih sredstava, te time očišćeno dodatnih dva kvadratna kilometra površine. Drago nam je što smo bili na završnom događaju ovog projekta finansiranom od strane SAD-a, a koji su implementirali MAG (Mines Advisory Group) u saradnji sa BHMAC.

SAD su od 1996. do danas pomogle Bosni i Hercegovini sa više od 127 miliona dolara za deminiranje i uništenje konvencionalnog naoružanja. Nastavićemo da pomažemo BiH u naporima da postane zemlja slobodna od mina. Zajedno sa našim partnerima postigli smo veliki napredak, ali posao još nije završen. BiH je 1996. godine imala više od 4000 kvadratnih kilometara zemljišta kontaminiranog minama. Danas je taj broj manji od 922 kvadratna kilometra. Nastavit ćemo suradnju s našim lokalnim i međunarodnim partnerima kako bi zajedno završili taj posao.

Visoko.co.ba/Američka ambasada u BiH


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE