BiHKulturaUNSA u problemima: Uposlenici bez kolektivnog ugovora, Vlada KS gasi pravni subjektivitet...

UNSA u problemima: Uposlenici bez kolektivnog ugovora, Vlada KS gasi pravni subjektivitet fakulteta

Zakon o visokom obrazovanju KS koji je 1. septembra 2017. godine stupio na snagu predviđa ukidanje pravnog subjektiviteta fakulteta, akademija i naučno-istraživačkih instituta i pripajanje Univerzitetu u Sarajevu. Iako akademska zajednica nije zadovoljna pojedinim odredbama zakona, a tražene izmjene su još uvijek na čekanju, na sjednici Skupštine KS 25. juna naći će se Prijedlog odluke o pripajanju fakulteta, akademija i naučno-istraživačkih instituta javne ustanove Univerzitet u Sarajevu sa svojstvom pravnog lica, javnoj ustanovi Univerzitetu u Sarajevu u okviru kojeg nastavljaju sa radom kao organizacione jedinice.

U odluci koju je je potpisao ministar obrazovanja, nauke i mladih KS Elvir Kazazović (SDA) navodi se da će „imovina, prava i obaveze fakulteta, akademija, naučno-istraživačkih instituta Univerziteta u Sarajevu koje su stečene do dana upisa statusne promjene u sudski registar postaju imovina, prava i obaveze Univerziteta u Sarajevu kao pravnog lica nakon izvršenog upisa statusne promjene u sudski registar.“

Ukoliko ova odluka bude usvojena u Skupštini KS, rektoru Univerziteta u Sarajevu Rifatu Škrijelju će biti ostavljen rok od 90 dana da zaključi ugovore sa rukovodiocima organizacionih jedinica i pokrene upis u sudski registar. O obimu i poteškoćama koje se mogu javiti prilikom upisa u sudski registar iz Vlade KS očito nisu razmišljali.

Rektor Škrijelj u intervjuu za Klix.ba kazao je da se plaši što osnivač Univerziteta odnosno Vlada KS forsira stvari čime se mogu napraviti greške koje neće biti moguće popraviti.

– Forsira se odluka ukidanja pravnog statusa fakulteta i pripajanja fakulteta UNSA. Da mi je do vlasti, kao rektor bih se tome trebao radovati. Apsolutno nisam zadovoljan što se to tako ubrzano radi, a jesam zadovoljan što se na tome radi. Dakle, dinamika nije uredu i bit će na štetu kvaliteta tog procesa jer imamo nerazjašnjene imovinskopravne, pa čak i radnopravne donose – kazao je Škrijelj.

Ono što je još važnije je šta će se dogoditi sa akademskim osobljem organizacionih jedinica nakon pripajanja Univerzitetu u Sarajevu. Šta će biti sa pravnicima, ekonomistima, drugim personalom? Još uvijek nije potpisan kolektivni ugovor koji bi regulisao prava i obaveze. Vlada KS je na sjednici održanoj 31.05.2018. godine, donijela rješenje o imenovanju pregovaračkog tima za donošenje kolektivnog ugovora za djelatnost visokog obrazovanja i nauke na području Kantona Sarajevo. U Pregovarački tim Vlade Kantona Sarajevo imenovani su premijer Adem Zolj, te ministri obrazovanja, finansija, rada i socijalne politiku, pravde i uprave Elvir Kazazović, Jasmin Halebić, Amela Dautbegović, Mario Nenadić.

Škrijelj je i ranije govorio da se nada da će Vlada prvo ponuditi kolektivni ugovor što je jedna vrsta sigurnosti uposlenicima, a onda započeti proces gašenja pravnog subjektiviteta članica UNSA-e. No, Vlada se očito odlučila za obrnut redoslijed što bi moglo izazvati štetu za cijelu oblast visokog obrazovanja u Kantonu Sarajevo. Naročito što se sve radi u vrijeme novog upisnog roka za studente.

Drugi problem koji se postavlja pred Univerzitet u Sarajevu jeste preuzimanje svih prava i obaveza što će biti dodatni teret. S tim se slaže i rektor Škrijelj koji navodi da nisu svi fakulteti radili transparentno i na isti način u prošlosti.

To su pokazali i inspekcijski nalazi i kazne koje su izrečene fakultetima. Farmaceutski fakultet, Medicinski fakultet, Fakultet sporta i tjelesnog odgoja, Poljoprivredno-prehrambeni fakultet.

U isto vrijeme Univerzitet u Sarajevu prima 150 asistenata za koje je jednu godinu obezbijeđeno finansiranje, ali se postavlja pitanje kako će se stvari odvijati nakon isteka tog perioda.

Škrijelj tvrdi da će biti ponuđeni ugovori na četiri godine, te da će od Vlade KS tražiti da se predvidi novac za tu namjenu.

Zakonom o visokom obrazovanju KS predviđeno je da Univerzitet u Sarajevu pređe na trezor, a rok za to je januar 2019. godine. Ranije je istaknuta bojazan da će zbog ovakvog sistema, mnogi fakulteti izgubiti važne projekte i sredstva iz fondova.

S druge strane, glas akademske zajednice skoro da nikad nije bio tiši kada je riječ o značajnim promjenama u funkcionisanju najstarije obrazovne institucije u BiH. Ukoliko ne bude sluha i usvoji se odluka koju je predložila Vlada KS, Univerzitet u Sarajevu vrlo vjerovatno će zapasti u administrativne probleme što će se sigurno odraziti i na sam rad svih članica Univerziteta.

visoko.ba/Patria


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE