PreporukaU toku drugi prijavni rok za fakultete i akademije UNSA, više od...

U toku drugi prijavni rok za fakultete i akademije UNSA, više od dvije hiljade slobodnih mjesta

Drugi prijavni rok za upis na prvi ciklus i integrirani studij otvoren je do 15. septembra, a kandidati se mogu prijaviti na više od dvije hiljade slobodnih mjesta na fakultetima i akademijama Univerziteta u Sarajevu (UNSA) što je oko 40 posto od ukupno ponuđenih kapaciteta.

I u drugom prijavnom roku budući studenti mogu aplicirati na Konkurs predajom dokumenata na više fakulteta ili akademija Univerziteta u Sarajevu putem platforme www.upisi.unsa.ba.

Prorektorica za nastavu i studentska pitanja Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Dženana Husremović kazala je u informaciji za Fenu da su najveći interes za studij, na Univerzitetu u Sarajevu, i popunjenost mjesta primjetni na fakultetima koji pripadaju Grupaciji tehničkih nauka i Grupaciji medicinskih nauka.

– Najveća zainteresiranost iskazana je za studijske programe na Elektrotehničkom fakultetu, Medicinskom fakultetu, Fakultetu zdravstvenih studija, Farmaceutskom fakultetu, Stomatološkom fakultetu sa stomatološkim kliničkim centrom, Veterinarskom fakultetu, Arhitektonskom fakultetu, Fakultetu za saobraćaj i komunikacije, Akademiji scenskih umjetnosti, Ekonomskom fakultetu, Pravnom fakultetu i Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije – naglasila je.

Prema njenim riječima, strani državljani najveću zainteresiranost iskazuju za upis na Medicinski fakultet, Ekonomski fakultet i Centar za interdisciplinarne studije “Prof. dr. Zdravko Grebo” UNSA.

Upis na drugi ciklus studija (master studij) omogućen je u jednom prijavnom roku, od 28. augusta do 23. septembra za fakultete/akademije gdje je predviđeno polaganje prijemnog ispita, a od 28. augusta do 27. septembra za fakultete/akademije gdje nije predviđeno polaganje prijemnog ispita.

Kako kaže prof. Husremović, za drugi ciklus studija Konkursom je omogućen upis 3.541 studenta na fakultete, akademije i Centar za interdisciplinarne studije “Prof. dr. Zdravko Grebo” Univerziteta u Sarajevu.

Univerzitet u Sarajevu objavio je 12. juna ove godine konkurse za upis studenata u akademskoj 2023/2024. godini koji omogućavaju upis 5.264 studenta u prvu godinu prvog ciklusa i integriranog studija, 3.541 studenta u prvu godinu drugog ciklusa studija, te 205 studenata na stručni studij i 41 studenta na specijalistički studij. Prvi prijavni rok za upis na prvi ciklus i integrirani studij završen je 7. jula ove godine.

– Nakon završenog prvog prijavnog roka, na prvi ciklus i integrirani studij, upisano je 3.094 studenta što je oko 60 posto u odnosu na broj ponuđenih mjesta – kazala je.

Prema riječima prof. Husremović, na Univerzitetu u Sarajevu prethodnih pet godina nakon završenog kompletnog procesa upisa popunjavano je između 60 posto i 65 posto mjesta od ukupnog broja predviđenog Konkursom.

U skladu sa Akademskim kalendarom Univerziteta u Sarajevu za akademsku 2023/2024. godinu, nova akademska godina počinje 1. oktobra, a početak nastave zimskog semestra planiran je za 2. oktobar.

 

 

 

 

Visoko.co.ba/federalna.ba/Fena


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE