NaslovnicaPreporukaUmjetnici iz ...

Umjetnici iz BiH iskazali podršku srbijanskim umjetnicima

Više od 60 bh. umjetnika poslalo je pismo podrške umjetnicima u Srbiji, koji su izloženi učestalim napadima.

– Osuđujemo sve napade u Srbiji na naše kolege glumce, reditelje, pisce, likovne umjetnike, producente, organizatore i direktore umjetničkih institucija. Oni su ovih dana izloženi nizu napada zbog svog umjetničkog angažmana koji je dijelom povezan i sa Bosnom i Hercegovinom. Svako ugrožavanje slobode govora i misli izražavanja u bilo kojoj od zemalja u regionu, udar je na sve umjetnike i našu publiku, dovodi u opasnost izgradnju demokratskog društva i vladavine prava. Pozivamo sve nadležne institucije da zaštite napadnute kolege i omoguće slobodu govora – stoji u pismu podrške.

U posljednjih nekoliko sedmica u Srbiji su, kako se navodi, neki umjetnici su izloženi velikim napadima – Milan Marić, glumac koji je učestvovao u serijalu o svjedočenjima o Srebrenci u Hagu. Također, reditelj Zlatko Paković i glumci iz predstave o Srebrenci.

Ekstremisti su upali na beogradsku izložbu o Tuzlanskoj kapiji, a uništili i izložbu o stripu u Zemunu.

Spisateljica Biljana Srbljenović, stalna je meta ekstremističkih napada, naveo je u saopćenju redatelj Haris Pašović.

 

 

Visoko.co.ba/federalna.ba/Fena

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.