BiHUhapšenima u akciji Black Tie 2 blokirani računi i obustavljene transakcije

Uhapšenima u akciji Black Tie 2 blokirani računi i obustavljene transakcije

SIPA je privremeno blokirala račune uhapšenima u akciji “Black Tie 2” i transakciju vrijednosti više od 600.000 KM. Poznata su i imena 23 uhapšenih, a među njima biznismeni, političari, influenseri i liječnici. Službeno, uhapšen je i Vahidin Munjić, v. d. direktora FUP-a, i Mustafa Selmanović, šef Specijalne jedinice FUP-a. Dok se čeka potez Tužilaštva Bosne i Hercegovine, u fokus vraćeno pitanje – postaje li Bosna i Hercegovina država za pranje novca?

Spisak uhapšenih je dug. Ništa kraća nije ni lista djela za koja ih se tereti: organizovani kriminal, pranje novca, davanje dara ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, primanje dara ili drugog oblika koristi, zloupotreba položaja i odavanje tajnih podataka. U pozadini svega sumnja na saradnju sa narkokartelom “Tito i Dino”.

“U raciji velikih razmjera koja je provedena u Bosni i Hercegovini, službenici za provođenje zakona upali su u domove i urede 23 osobe za koje se sumnja da su dio ‘užeg kruga’ narkobosa uhapšenog u novembru 2022. godine. Europol je podržao jučerašnju akciju koja služi kao još jedna prekretnica u borbi protiv takozvanog ‘super kartela’, saveza kriminalnih mreža koje su kontrolirale veći dio evropske trgovine kokainom”, naveli su iz EUROPOL-a.

Za uhapšene, prvo blokada računa i novčanih sredstava. Osam pravnih i osam fizičkih subjekata bili su obuhvaćeni provjerama SIPA-e. Provjeravali su i sefove. Jedan je privremeno blokiran.

“U okviru preduzetih mjera i radnji navedenim pravnim i fizičkim osobama izvršene su privremene obustave transakcija u ukupnom iznosu od 614.204,80 KM, 23.906,44 eura i 2261 amerčkih dolara. Prilikom rada na predmetu u jednoj od komercijalnih banaka je pretresen jedan sef, dok je drugi sef blokiran”, navela je glasnogovornica SIPA-e Jelena Miovičić.

Proteklih godina nizale su se akcije u kojima su hapšeni pripadnici policije. Afere i optužbe, ali rijetke osuđujuće presude. Kakvu poruku to šalje građanima.

“Ništa neće dovesti u pitanje rad FUP-a i građani moraju znati da će biti sigurni i da ćemo mi raditi posao kvalitetno, a institucije države neka odrade svoj dio posla pa ćemo kasnije vidjeti šta je posrijedi”, poručio je Ramo Isak, ministar unutrašnjih poslova FBiH (Snaga naroda).

“Naravno da je to ozbiljno narušavanje ugleda sigurnosnih službi. Međutim, mi to možemo gledati s druge strane. Možda time vratimo ugled sigurnosnih službi i vidimo da one rade i da se ne libe upotrijebiti sredstva i radnje dokazivanja prema svojim pripadnicima”, ističe Nedžad Korajlić, profesor na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije UNSA.

Naša država odavno je prepoznata na međunarodnim rutama šverca, počevši od duhana, narkotika i migranata. Ne čudi onda ni zainteresovanost kartela “Tito i Dino” za nju. Da je stanje ozbiljno pokazuje i angažman međunarodnih policijskih agencija poput FBI-ja i EUROPOL-a.

“Bosna i Hercegovina je bila već duže vremena balkanska ruta i preko nje su prelazili određeni putevi narko-kriminaliteta. Naravno tu je bila i migrantska ruta i mnoge druge rute visoke tarife. Tako da ovo nije prvi put da se Bosna i Hercegovina spominje, ali to pokazuje da se sigurnosne službe, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine mogu nositi s tim problemom”, zaključuje Korajlić.

Mogu, ali ostaje pitanje volje. Dugo smo u fokusu interesa kriminalnih grupa. Rad na ovom, ali i sličnim predmetima bit će poseban izazov za pravosudne institucije jer istraga, između ostalog, obuhvata i uposlenike policijskih agenicija, zvaničnike, pa i poznate biznismene.

Visoko.ba/federalna.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE