BiHUdruženje žrtava iz Ahmića oštro osudilo izjavu predsjednice FBiH

Udruženje žrtava iz Ahmića oštro osudilo izjavu predsjednice FBiH

Udruženje građana žrtava rata “16. april” iz Ahmića oštro je osudilo izjave predsjednice Federacije BiH Lidije Bradara (HDZ), koja je Darija Kordića nazvala prijateljem, mada je on u Haškom tribunalu pravosnažno osuđen za ratni zločin nad Bošnjacima u Ahmićima.

Iz Udruženja su naveli da takvim izjavama Bradara “daje primjer mladima da se zločin isplati, da zločinac postane mit i mučenik u svom narodu, čime se motivišu budući zločinci”.

“Zato je njena izjava kriminogena, na šta treba da reaguje visoki prestavnik u Bosni i Hercegovini, ali je i nadasve opasna, upravo jer može motivisati neke buduće zločine nad Bošnjacima. Očigledno da vođe Hrvata ne žele katarzu i da ne poštuju žrtve”, naveli su iz tog udruženja.

Ocijenili su da bi visoki predstavnik Christian Schmidt morao reagovati “na veličanje ratnih zločinaca i da sankcioniše one koji promovišu ratne zločince”.

“U ovom slučaju visokopozicionirane političarke koja nam s pozicije predsjednice FBiH ukazuje na evropske vrijednosti. Ratni zločinci nisu evropske vrijednosti”, konstatovali su u Udruženju žrtava rata “16. april” iz Ahmića.

Bradara je izjavila da se ne odriče prijatelja, pa tako ni haškog osuđenika Darija Kordića, navodeći da je on “valjda prestao biti osuđenik za ratni zločin” pošto je odležao kaznu.

Dario Kordić je pred Haškim tribunalom osuđen na 25 godina zbog zločina koje su jedinice Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) počinile nad Bošnjacima u Ahmićima 16. aprila 1993. godine.

Na slobodu je pušten početkom juna 2014. godine.

Visoko.ba/federalna.ba/Beta


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE