Lokalne TemeU susret prvoj tematskoj sjednici o mladima u Gradu Visoko

U susret prvoj tematskoj sjednici o mladima u Gradu Visoko

Veliki je broj mladih ljudi koji često kažu kako im je obuka Uči, misli i djeluj! UMiD promijenila život. UMiD je obuka za omladinske lidere koju dugi niz godina provodi Institut za razvoj mladih KULT, nudeći tako mladima prilike da uče, napreduju i tako stvaraju bolje uslove za sebe i svoje vršnjake u svojim zajednicama.

Adi Zahirović jedan je od uspješnih polaznika UMiD 17 obuke koji je, upravo kroz ovu obuku, mladima u svojoj lokalnoj zajednici ponudio nešto novo i vrlo korisno. U sklopu lokalne građanske inicijative „Nađi rješenje za svoje probleme“, Adi je pokazao koliko se mladi zapravo interesuju za političku pismenost i za učešće u procesima donošenja odluka na lokalnom nivou.

Noseći sa UMiD obuke stečena znanja u rodno Visoko, Adi je pitanja mladih doveo u fokus javnosti i u saradnji s Gradskom upravom Grada Visoko kroz lokalnu građansku inicijativu organizira tematsku sjednicu Komisije za ljudska prava, mlade i jednakopravnost spolova Grada Visoko što će biti prva lokalna tematska sjednica o mladima u BiH.

Tematska sjednica zakazana je za petak, 28. oktobra 2022. godine i bit će prilika da lokalni akteri zajedno s mladima razgovaraju o položaju mladih u Visokom uzimajući u obzir položaj i potrebe mladih prije i nakon usvajanja Strategije prema mladima Grada Visoko za period 2020-2024. godina. Pored općeg položaja mladih, poseban fokus tematske sjednice će biti na oblastima zapošljavanja mladih, te mladih i mentalnog zdravlja.

U susret tematskoj sjednici, Adi je za mlade u Visokom organizirao i trodnevene edukacije čiji fokus je bio upravo na tome da mladi saznaju više o zakonskoj legislativi koja definiše pitanja značajna donošenje odluka na lokalnom nivou, kao i za pokretanje građanskih inicijativa.

“S obzirom na temu edukacija moram istaći da sam ponosan na broj zainteresovanih mladih. Problemi koje su mladi prepoznali su veoma interesantni, realni, a što je najvažnije, rješivi. Učesnici edukacije mogli su naučiti više o odredbama Zakona o upravnom postupku FBiH, Zakona o slobodi pristupa informacijama FBiH, Zakona o principima lokalne samouprave FBiH, te Statuta Grada Visoko”, rekao je koordinator ove inicijative, Adi Zahirović.

Svrha edukacija koje je Adi organizirao jeste da, jednom osnaženi, mladi iz Visokog koji su prošli edukacije znaju kako vlastite građanske inicijative podnijeti prema Gradskom vijeću Grada Visoko.

„Edukacije su nam pružile značajne informacije o procesima odlučivanja na izvršnom i zakonodavnom nivou. Po mom mišljenju, najkorisniji dio treninga bio je dio o građanskim inicijativama, gdje smo učili o moći građanske inicijative i kako je planirati i provoditi. Ja imam ideju koja se tiče izrade Pravilinika o korištenju Društvenog centra Visoko i upravo ću koristiti ono što sam naučila,” podijelila je svoje utiske Ajla Alijagić, jedna od učesnica edukacija.

Učesnici su dodatno obradili i pojam lokalne ekonomije i budžeta koji su neizostavan dio uspješne građanske inicijative.

“Predavanje na kojem smo prošli teme lokalne ekonomije i budžeta, te Zakona o slobodnom pristupu informacijama je prije svega za mene, kao srednjoškolku, bilo od velikog značaja. Okruženje u kojem živimo i škole koje pohađamo nas ne upućuju u ovakve teme, pa su edukacije o navedenim temama svakoj mladoj osobi ovdje izuzetno potrebne. Poslije spomenutih radionica sam bila motivisana za napredovati u svojoj državi, a ne izvan nje. Možda je ovo gradivo koje naizgled svima djeluje poznato, ali mi smo mnogo toga naučili. Ovo je iskustvo koje bih definitivno ponovila i preporučila svojim vršnjacima”, rekla je Sadžida Bajrić.

Inicijativa učesnice Nedžle Čabaravdić odnosi se na poboljšanje komunikacije između mjesne zajednice i nadležnih organa, te poboljšanje infrastrukture u mjesnoj zajednici. Nedžla kaže da je sretna što je imala priliku biti dijelom ove inicijative.

“Drago mi je što sam imala priliku steći nova znanja iz oblasti o kojoj se rijetko priča u školi. Kao osoba koja je nedavno postala punoljetna, imala sam želju i ličnu potrebu da naučim nešto više o zakonima naše države, te samom političkom uređenju na lokalnom nivou. Kroz druženje smo razgovarali, iznosili probleme koje primjećujemo, predlagali rješenja i nudili svoje ideje,” istakla je Nedžla.

Institut je ponosan na Adija koji svojim primjerom još jednom nepobitno dokazuje koliko je važno mlade osnaživati, educirati i poticati da (p)ostanu lideri i zagovarači za bolji položaj mladih u svim zajednicama u kojima djeluju.

Visoko.co.ba/Mladi.org


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE