U Sarajevu promovirana knjiga Visočanina dr. sc. Jasmina Ahića i mr. Zlatka Moratića “Bliska zaštita VIP ličnosti”

1538
Promovirana knjiga visočkog stručnjaka za sigurnost, dr. sc. Jasmina Ahića

U sarajevskom „UNITIC Business centru“ u četvrtak je održana promocija knjige „Bliska zaštita VIP ličnosti“, autora Zlatka Moratića – Šećera i prof. dr. Jasmina Ahića, u izdanju Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije, piše novinska agencija Patria.

Knjiga pruža detaljan prikaz organizacije, načina djelovanja, metoda i tehnika timova za blisku zaštitu po američkom modelu.

Dekan Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije, ali ujedno i jedan od recenzenata ove knjige, prof. dr. Nedžad Korajlić u svom obraćanju je istakao da je ova knjiga od izrazite važnosti za naučnu i stručnu javnost u BiH.

– Ovakvih knjiga nedostaje BiH stručnoj publici, naučnoj javnosti, tako da će ovo biti prvijenac što se tiče toga. Posebno zadovoljstvo je to što je ova knjiga nastala pod pokroviteljstvom Vlade Sjedinjenih Američkih Država i što će ova knjiga biti jedan od osnovnih udžbenika za edukaciju budućih stručnjaka koji će raditi po ovoj problematici – kazao je Korajlić.

Ovom knjigom autori su ukazali na brojne elemente i sigurnosne specifičnosti, te profesionalne standarde u ovom aspektu zaštite.

Tokom promocije prikazan je kratki film koji pokazuje kako izgleda akcija zaštite u praksi. Filmom se šalje poruka da u BiH postoje obučeni ljudi, ali se i dalje radi na njihovom usavršavanju.

Po ovoj knjizi vrši se obuka sigurnosno – obavještajnih agencija na državnom i entitetskim nivoima, a ICITAP je uvrstio u trening za pratnju VIP lica na Balkanu.

Knjiga „Bliska zaštita VIP ličnosti“ je doprinos domaćoj literaturi iz ove oblasti, te značajan podstrek profesionalcima, ali i drugim autorima i naučnim djelatnicima koji se bave sigurnosnom problematikom, a naročito bliskom zaštitom osoba.

Komentari

komentara