NaslovnicaZDKU Maglaju oba...

U Maglaju obavljeni upisi u osnovne škole: U nekim upisano manje, a u nekim više prvačića

U osnovnim školama maglajske općine ispratili su jednu, a dočekali novu generaciju učenika. U Osnovnoj školi „Novi Šeher“ nema većih oscilacija u broju učenika tokom školske godine, a ono što raduje je veći broj prvačića – ukupno ih je pisan 51, a prošle godine bilo ih je 32.

U centralnoj školi u Novom Šeheru prvačića je 27, a u Područnoj školi Čobe 24. U „Prvoj osnovnoj školi Maglaj“ zadovoljni su rezultatima učenika, ali i zabrinuti brojkama, a one kažu da je škola u školskoj 2020/2021.godini ostala bez 26 učenika te da je na nivou škole upisano 15 prvačića manje. „Ove godine upisali smo 67 prvačića, a prošle godine smo imali 82. Zadržaćemo broj odjeljenja koja smo imali ali voljeli bismo da se broj učenika poveća. U matičnoj školi upisano je 30 prvačića, u Područnim školama Jablanica i Ravna po 8, u Moševcu 10 a u Kosovi 11 prvačića. Razlozi za manji broj opštepoznati, odlazak cijelih porodica u inostranstvo i naravno pad nataliteta“, rekla nam je direktorica škole Mirnesa Kolonić.

Veliki interes za upis u muzičku školu

I u Osnovnoj školi „Maglaj“ ispratili su još jednu generaciju učenika, upisali prvačiće i sumirali rezultate učenja i vladanja svojih učenika. „Upisano je 67 prvačića što je 8 prvačića više nego prošle godine. Broje učenika manji je za tri u odnosu na početa školske godine. Raduje i veliki interes za upis u Paralelnu osnovnu muzičku školu koja djeluje prinašoj školi. U prvom upisnom roku imali smo veliki interes za svih šest odsjeka: klavir, harmonika, gitara, flauta, violina i klarinet, a drugi upisni rok u augustu“, najavila je Jasna Brka, direktorica Osnovne škole „Maglaj“.

 

Visoko.co.ba/Maglaj.net

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.