SportNogometU Kataru pred Svjetsko prvenstvo i dalje kršenje ljudskih prava

U Kataru pred Svjetsko prvenstvo i dalje kršenje ljudskih prava

Međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International saopštila je danas da kršenje ljudskih prava “i dalje postoji u značajnom obimu” u Kataru uoči Svjetskog fudbalskog prvenstva koje počinje za mjesec dana, ali i da postoji poboljšanje u zaštiti radnika od eksploatacije.

U izvještaju AI navodi se da je Katar kao država ostvarila napredak u zaštiti radnika migranata, ali slabi propisi i nedostatak njihove primjene znače da je “još dug put”, prenio je Eurosport. “Uprkos pozitivnoj evoluciji katarskog sistema rada, ostaje značajan posao na efikasnoj primjeni tih promjena. Kršenje ljudskih prava i danas postoji u značajnom obimu”, navodi se u izvještaju.

Amnesty tvrdi da se plate zadržavaju radnicima i da nije sprovedeno istraživanje o hiljadama smrti radnika koji su bili zaposleni na izgradnji objekata u posljednjih 10 godina. Izvještaj pokazuje da su radnici u obezbjeđenju i u domaćinstvima podložni eksploataciji, da rade po 18 sati dnevno bez slobodnog dana svake sedmice.

“S obzirom da se nazire Svjetsko prvenstvo, posao zaštite radnika migranata od eksploatacije je samo na pola završen, dok je posao obeštećenja onih koji su pretrpili zlostavljanja tek počeo. Napredak ne smije da se zaustavi kada Svjetsko prvenstvo napusti Dohu. Zatvaranje očiju na zlostavljanja hiljada radnika migranata tokom godina je u suprotnosti sa međunarodnim obavezama i odgovornostima”, rekao je šef Amnestyja za ekonomsku i socijalnu pravdu Steve Cockburn.

Katarski komitet za naslijeđe naveo je da “napredak u dobrobiti radnika naslijeđe na koje su ponosni i ono koje vidimo na djelu”. “Uvijek smo vjerovali da će Svjetsko prvenstvo biti katalizator za ubrzavanje pozitivnih inicijativa, ostavljajući u nasljeđe značajan i održiv napredak za zemlju i region. Naš napredak priznao je jedan od najvećih svjetskih sindikata Međunarodna organizacija građevinskih i drvnih radnika, Međunarodna organizacija rada UN i pozdravljamo priznanje Amnestyja koji je istakao da je naš rad poboljšao uslove života i rada hiljade migrantskih radnika. Nastavljamo rad i naravno još ima prostora za napredovanje”, navodi se.

Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) saopštila je da i dalje nastavlja pozitivan dijalog sa svim relevantnim svjetskim institucijama i vlastima u Kataru na “inicijativama koje će koristiti radnicima migrantima u Kataru dugo nakon finalne utakmice na Svjetskom prvenstvu”.

Federalna.ba / Beta.rs / Visoko.co.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE