SvijetTvrtka za izradu moždanih čipova Elona Muska dobila odobrenje za istraživanje na...

Tvrtka za izradu moždanih čipova Elona Muska dobila odobrenje za istraživanje na ljudima

Kompanija za moždane čipove Elona Muska kaže da je dobila odobrenje američke Uprave za hranu i lijekove (FDA) za provođenje svojih prvih testova na ljudima. Milijarderova tvrtka za implantate Neuralink želi pomoći vratiti ljudima vid i mobilnost povezivanjem mozgova s kompjuterima.

Kažu da nemaju neposredne planove za početak regrutiranja sudionika. Prethodne ambicije gospodina Muska da započne testove nisu uspjele. Regulatorno tijelo ovo još nije komentiralo. Ranija ponuda Neuralinka da dobije odobrenje FDA-e odbijena je iz sigurnosnih razloga, navela je novinska agencija Reuters u martu, a koja je citirala više sadašnjih i bivših zaposlenika. Neuralink se nada da će koristiti svoje mikročipove za liječenje stanja kao što su paraliza i sljepilo, te pomoći određenim osobama s invaliditetom da koriste komjutere i mobilnu tehnologiju.

Čipovi – koji su testirani na majmunima – dizajnirani su za tumačenje signala proizvedenih u mozgu i prijenos informacija uređajima putem Bluetootha. Musk je također ranije sugerirao da bi predložena tehnologija mogla pomoći u ublažavanju zabrinutosti zbog toga što je umjetna inteligencija zamijenila ljude.

Objavljujući vijest od četvrtka na Twitteru, Neuralink je govorio o “važnom prvom koraku koji će jednog dana omogućiti našoj tehnologiji da pomogne mnogim ljudima”.Odobrenje je “rezultat nevjerojatnog rada Neuralink tima u bliskoj suradnji s FDA”, rečeno je. Tvrtka je obećala više informacija “uskoro” o planovima za prijavu sudionika ispitivanja.

Web stranica obećava da su “sigurnost, pristupačnost i pouzdanost” prioriteti tokom procesa inženjeringa. Stručnjaci su upozorili da će Neuralinkovi moždani implantati zahtijevati opsežna testiranja kako bi se prevladali tehnički i etički izazovi ukoliko postanu široko dostupni.

Tvrtka – koju je 2016. godine suosnivao gospodin Musk – opetovano je precijenila brzinu kojom može izvršiti svoje planove. Njegov početni cilj bio je započeti usađivanje čipova u ljudske mozgove 2020. godine, kako bi se ispoštovalo obećanje dato godinu dana prije. Kasnije je obećano da će početi 2022. Posao je doživio još jedan neuspjeh u decembru prošle godine, nakon što je navodno bio pod istragom zbog navodnog kršenja dobrobiti životinja u svom radu. Ranije su slične tvrdnje odbacivane.

Njegova objava o odobrenju FDA za testove na ljudima slijedi nakon nedavnih vijesti o sličnom otkriću švicarskih istraživača koje uključuje moždane implantate. Paralizirani čovjek iz Nizozemske ponovo je prohodao i to samo zato jer je mislio o tome – zahvaljujući sistemu implantata koji bežično prenosi njegove misli do njegovih nogu i stopala.

Visoko.ba/federalna.ba/BBC


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE