NaslovnicaZanimljivostiTvrdnja bivši...

Tvrdnja bivših vojnika: Izraelska vojska pomoću tehnologije za prepoznavanje lica prati Palestince

Izraelska vojska koristi program za prepoznavanje lica kako bi pratila Palestince na okupiranoj Zapadnoj obali, piše The Washington Post.

Bivši izraelski vojnici su otkrili da je riječ o tehnologiji za mobitele pod nazivom “Blue Wolf”, koja snima fotografije Palestinaca i pohranjuje ih u ogromnu bazu. Kada se fotografija snimi, Blue Wolf je poveže s osobom u bazi podataka. Potom mobitel vojnika prikazuje notifikaciju u boji koja govori da li tu osobu treba uhapsiti, zadržati ili ignorisati.

Izraelska vojska puni bazu podataka hiljadama fotografija Palestinaca već dvije godine, a navodno su se održavala i “takmičenja” u kojima su se vojnici nagrađivali za što veći broj fotografisanih ljudi. Jedan od bivših vojnika je kazao da je baza podataka u suštini “Facebook za Palestince”.

Osim toga, izraelska vojska je postavila kamere u gradu Hebronu koji skeniraju lica Palestinaca i identificiraju ih za potrebe vojnika na punktovima. Niz sigurnosnih kamera od kojih su neke okrenute prema domovima ljudi, omogućavaju praćenje uživo.

Bivšim vojnicima je rečeno da je nadzorni sistem uspostavljen kako bi se spriječili teroristički napadi.

Hebron je mjesto dugotrajnih sukoba između Izraelaca i Palestinaca. Velikim dijelom grada upravlja direktno izraelska vojska koja provodi policijski sat i druge mjere ograničenja kretanja lokalne populacije. Međutim, bivši vojnici kažu da je sistem prepoznavanja lica zabrinjavajući.

“Ne bih se osjećao ugodno da ga koriste u tržnom centru u mom gradu. Ljudi su zabrinuti zbog otisaka prsta, ali ovo je gore od toga”, kazao je jedan bivši vojnik.

U drugim zemljama su implementirani slični sistemi i svi su kontroverzni. Kina je razvila sličan sistem prepoznavanja lica za praćenje ujgurske manjine, ali nije poznato koliko je sistem raširen.

Moskva je nedavno uvela sistem plaćanja prepoznavanjem lica na stotinama stanica metroa, dok je Velika Britanija uvela sličan sistem plaćanja koji koriste djeca u školama tokom pauze za ručak.

 

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.