SvijetEvropaMediazona - Najmanje 50.000 poginulih ruskih vojnika zabilježeno u ratu u Ukrajini

Mediazona – Najmanje 50.000 poginulih ruskih vojnika zabilježeno u ratu u Ukrajini

Nezavisna ruska medijska kuća dokumentovala je više od 50.000 smrtnih slučajeva među ruskim vojnim osobljem od potpune invazije na Ukrajinu prije više od dvije godine, i navodi da se vjeruje da je još desetine hiljada poginulih.

Mediazona, koja prati ruske žrtve u ratu s BBC-jem na osnovu smrti zabilježenih iz otvorenih izvora, u svom najnovijem ažuriranju navodi da je 50.471 pripadnik ruske vojske poginuo u ratu od početka u februaru 2022.

Više od 85.000 pripadnika ruske vojske umrlo je na osnovu evidentiranog broja nasljeđivanja poginulih vojnika, navodi Mediazona.

– Znamo imena više od 3.300 oficira vojske i drugih snaga bezbjednosti. Od njih 390 ima čin potpukovnika i više  napisala je Mediazona, prenosi RSE.

– Pravi broj mrtvih izračunat je prema registru ostavinskih predmeta i aktuelan je na dan 15. marta 2024. godine, oko 85.000 ljudi – navodi se.

List također navodi da je Rusija posljednjih sedmica izgubila veliki broj tenkova, oklopnih transportera i artiljerijskih jedinica, iako žrtve od tih gubitaka nisu uključene u ažurirane brojke.

Rusija gubi oko 1.200 vojnika sedmično, navodi Mediazona, a većina žrtava dolazi iz ruskih regiona Krasnodar i Baškortostan.

Ukrajinske oružane snage procjenjuju da je ruska vojska pretrpjela 451.730 žrtava u ratu, uključujući mrtve i ozlijeđene, dok obavještajci Sjedinjenih Država i Velike Britanije kažu da ruske žrtve premašuju broj od 300.000.

Kijev tvrdi da je ubijeno više od 180.000 ruskih vojnika.

Rusija rijetko daje podatke o žrtvama. Posljednja procjena, data sedam mjeseci nakon rata, iznosila je nešto manje od 6.000 ljudi.

Ukrajina je saopćila da je od početka rata izgubila 31.000 vojnika.

Visoko.co.ba/federalna.ba/Fena


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE