NaslovnicaBiHTurističke po...

Turističke ponude bh. gradova značajno unaprijeđene – primjer iz Tuzle

Počinje prodaja turističkih paketa na odabranim online platformama. Vaučere mogu kupiti građani Federacije, a subvencionira ih Vlada Federacije koja je za ovu svrhu izdvojila dva miliona maraka. Koliko smo razvili infrastrukturu i atraktivnu ponudu koja bi produžila turističku sezonu? Donosimo primjer iz Tuzlanskog kantona.

Jedna od turističkih lokacija u Bosni i Hercegovini koja dnevno ugosti više od deset hiljada posjetitelja su Panonska jezera u Tuzli. Od nastanka 2003. godine pa do danas Panonska jezera broje 5,3 miliona posjeta i najzaslužnija su za razvoj turizma na ovom području imajući u vidu da je Tuzla prije toga bila industrijsko-rudarski grad. Od ideje do današnjeg izgleda ovog kompleksa trebalo je skoro deset godina rada.

„Ono što je ovdje urađeno, transformacija jednog zapuštenog prostora, govori da je Panonika najveći ekološki projekat Grada Tuzle s obzirom na to da smo mi jedna velika fabrika čiste vode“, ističe Maid Porobić, direktor JKP Panonika Tuzla.

I upravo je ta voda pravi mamac za posjetitelje iz drugih gradova Bosne i Hercegovine koji sve češće biraju da godišnji odmor provedu upravo ovdje. Zainteresovanost bi mogla biti još veća kada zaživi ideja Vlade Federacije o subvencioniranju troškova putovanja unutar države, posebno u jeku velikih poskupljenja. No, to samo u slučaju da se program adekvatno realizuje, jer Turističkoj zajednici građani tvrde sljedeće:

„Da su nezadovoljni i time što je program prekasno pušten u opticaj, da su ograničene mogućnosti, da nisu tako jednostavne propozicije“, navodi Amra Jaganjac, direktorica Turističke zajednice Grada Tuzla.

Riječ je o vaučerima u iznosu od 200 maraka za građane FBiH koji se mogu dobiti putem rezervacije turističke usluge u vrijednosti od minimalno 250 maraka, a putem online platformi koje nude aranžmane. Građanima se ideja dopada jer, kako kažu, naša država obiluje i prirodnim i historijskim bogatstvima koji zaslužuju pažnju, ali su ujedno i skeptični:

„Kome su kad šta dali, je li ima ikad da je otišao ko gdje. To je neka njihova zamka.“
„Zašto bismo išli preko granice i čekali satima u redovima ako možemo u Bosni napraviti neki lijep odmor?“
„Pa neka malo narod pomognu, da se narod odmori u Federaciji, u Bosni i Hercegovini neka se odmara narod.“
„Mislim da je to dobra stvar i da to treba iskoristiti.“

Ekonomski analitičari smatraju da je sumnja građana, kada su vaučeri u pitanju, opravdana. Njihova kritika se odnosi na pogrešan model distribucije finansijskih sredstava od Vlade.

„Nije riječ o turističkim vaučerima. Ovdje je konkretno riječ o finansijskoj podršci za tri online platforme koje nude neke turističke aranžmane koje oni izaberu. Mislim da će najveću korist od ovog programa i imati te platforme“, ocjenjuje ekonomski analitičar Admir Čavalić.

Pravi potez bi, kako kažu, bio kada bi građani mogli podići vaučere u navedenom iznosu i s njim otići u registrovana turistička mjesta gdje bi im se umanjila cijena putovanja za taj iznos, što nije slučaj s ovom odlukom Vlade.

„Ne postoji niti pisani dokument niti elektronski dokument koji bi se mogao smatrati vaučerom na način da vama daje pravo kao građaninu da odete u bilo koji turističku destinaciju i iskoristite taj vaučer. To ne možete raditi i to će se uskoro pokazati“, dodaje Čavalić.

Ovako građani mogu odabrati samo ono što im je već servirano. No, u svakom slučaju, pozitivna strana ove priče je, smatraju analitičari, zainteresovanost za posjetu i promociju našeg, domaćeg.

Visoko.ba/federalna.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.