ZanimljivostiPutovanjaOve sedmice počinje naplata dnevnih ulaznica u stari grad u Veneciji

Ove sedmice počinje naplata dnevnih ulaznica u stari grad u Veneciji

Gradske vlasti u Veneciji počeće ove sedmice da naplaćuju ulaz u stari grad turistima koji dolaze u jednodnevnu posjetu, sa ciljem da se ublaži pritisak masovnog turizma, javlja AFP. Posjetioci će od četvrtka, 25. aprila, prvi put morati da plaćaju ulaznice koje koštaju pet eura.

Venecija je jedna od najpopularnijih turističkih destinacija u svijetu, sa 3,2 miliona posjetilaca koji ostaju da prenoće u 2022. godini. Još desetine hiljada turista dolazi na dnevnoj bazi, uglavnom sa kruzera.

Cilj naplate ulaznica je da se posjetioci ubijede da dolaze tokom mirnijih perioda, kako bi se smanjile ogromne gužve.

Ulaznice će se prvobitno plaćati 29 prometnih dana tokom ove godine, uglavnom vikendom od maja do jula.

Međutim, nova šema se pažljivo nadgleda, s obzirom na rastući broj posjetilaca u turističkim destinacijama širom svijeta, koji pomažu ekonomiji država, ali potencijalno ugrožavaju ekosisteme i istorijske lokacije. Gradonačelnik Venecije Luigi Brugnaro opisao je novu šemu kao eksperiment prvi put sproveden u svijetu.

“Naš cilj je da se Venecija učini pogodnijom za život”, rekao je on novinarima ranije ovog mjeseca.

UNESCO je uvrstio Veneciju na listu zaštićenog kulturnog nasljeđa 1987. godine.

Brugnaro je obećao da će novi sistem biti sproveden uz “veoma blage kontrole” i da “neće biti redova”, čime je odbacio spekulacije da će se praviti još veća gužva na ulicama Venecije. Međutim, posjetioci, koji će samo “biti pozvani” da kupe karte na ulazu, rizikuju kaznu u iznosu između 30 i 500 eura ukoliko budu uhvaćeni bez ulaznice.

Ulaznice će se prodavati samo pri ulasku u stari grad u periodu od 8.30 do 16.00, a izuzeti su oni koji ostaju više dana u hotelima, djeca do 14 godina i lica sa invaliditetom.

Za sada nema ograničenja kada se radi o broju ulaznica.

Visoko.co.ba/federalna.ba/Srna


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE