ZanimljivostiTrajanje hljeba možete produžiti koristeći jednostavnu japansku tehniku

Trajanje hljeba možete produžiti koristeći jednostavnu japansku tehniku

Ukoliko želite da vam hljeb traje duže, pripremite ga na jednostavan način uz pomoć japanske smjese tangzhong.

Riječ je o dijelu tijesta pripremljenom u vodi ili mlijeku na više od 65 stepeni Celzijusa. Korištenjem ove smjese ćete poboljšati teksturu hljeba i produžiti njegovo trajanje.

Potrebne namirnice

  • Tri šoljice brašna
  • 1/4 šoljice vode
  • Jedna šoljica mlijeka
  • 80 grama šećera
  • Vrećica kvasca
  • Jedno jaje
  • Četiri kašike maslaca

Priprema

U posudi pomiješajte brašno, vodu i mlijeko. Zatim zagrijte na laganoj vatri i miješajte dok se smjesa ne zgusne. Pazite da ne prokuha. Nakon što se smjesa zgusne, sklonite je s vatre i pustite da odstoji na sobnoj temperaturi.

S ovom smjesom pomiješajte sve sastojke osim maslaca, najbolje mikserom. Smjesu zatim prebacite na ravnu površinu i mijesite. Postepeno dodajite maslac. Stavite tijesto u zdjelu i sačekajte da naraste.

Ponovo ga zamijesite, razvaljajte i oblikujte. Podmažite pleh i ponovo ostavite hljeb da se diže na otprilike pola sata. Premažite ga mlijekom i pecite na 175 stepeni Celzijusa, također otprilike pola sata. Nakon što porumeni, sačekajte sat vremena prije nego što ga izvadite iz pleha.

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti i postaviti link našeg portala kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE