ZanimljivostiStari hljeb moguće je vratiti u život: Osvježite ga u samo nekoliko...

Stari hljeb moguće je vratiti u život: Osvježite ga u samo nekoliko koraka

Hljeb je najukusniji kad je svjež. Ipak, postoji jednostavna metoda od pet koraka zahvaljujući kojoj će stari hljeb biti jednako ukusan kao i onaj svježi.

Stari hljeb, koliko god tvrd bio, ponovo će biti mekan u tren zahvaljujući jednostavnom triku. Najprije provjerite ima li plijesni. Ako hljeb ima mrlje sumnjivog izgleda, najbolje je da ga bacite. Međutim, ako je samo suh i bez plijesni, još uvijek ga možete “oživiti”.

Svom hljebu udahnut ćete novi život s malo vlage. Koristite četku ili bočicu s raspršivačem kako biste lagano poprskali cijelu štrucu. Količinu vode prilagodite suhoći i debljini kore.

Vrlo suhi hljeb ili onaj s debelom korom mogu podnijeti malo više vode. Za tanje korice ili blago ustajali kruh, nemojte pretjerivati s vlagom.

Hljeb omotajte aluminijskom folijom, a jedan dan stari baguette jednostavno možete vratiti u njegovu papirnatu vrećicu sa zatvorenim smotanim vrhom.

Zatim, stavite hljeb u hladnu pećnicu i upalite je na 150 °C. Pustite da se lagano zagrijava deset do 15 minuta, ovisno koliko je suh i tvrd. Počnite ga provjeravati nakon deset minuta.

Voda koju ste dodali hljebu postaje para zarobljena u omotu. Hljeb upija ovu paru te tako vlagu vraća natrag.

Na kraju, kada se iznutra učini dovoljno vlažnim, uklonite omot i stavite hljeb ravno na rešetku pećnice oko pet minuta. Ako je bio u papirnatoj vrećici, izvadite ga prije nego što ga vratite u pećnicu.

Ovaj posljednji korak uklanja višak vlage iz kore, čineći je ponovno prekrasno hrskavom. Osim toga, vaša će kuhinja biti ispunjena božanskim mirisom svježeg hljeba.

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE