Tragom starih fotografija: Izgradnja Kožarskog mosta 1959.godine

Izgradnja Kožarskog mosta uz Tabhansku džamiju. Za potrebe ovoga mosta srušeni su objekti koji su bili uz Tabhansku džamiju, a na početku današnjeg mosta; mesara Avdage Skopljka i jedna magaza na čijem spratu je bio sejđija…

U pozadini fotografije: 1. prodavnica ”Tekstil”( lijevo) 2. kuća (desno) u prizemlju sa prodavnicom (nema čega nije bilo) i na spratu sa kasnijim dugogodišnjim sjedištem udruženja ”Zanatlija”; srušena nakon dugogodišnjih peripetija sa Opštinom, a poslije dovršene visočke nove pošte koja se pustila u promet 4. jula 1972. godine na Dan borca.

Arhiva. Zdenko Antović

Piše A.K
Godina 1959. Na slici se vide drveni valjci napravljeni od daske. Između valjaka postavljana je armatura. Mješalice na slici su radile 3 dana i noći neprekidno dok nije izlivena kompletna ploča.. Kamioni su dovlačili šljunak i cement i istovarali po ulici.. Prije izgradnje prvo je napravljen zemljani nasip od ulice do sredine rijeke, tačno gdje su danas šadrvan od džamije i stepenice. Na sredini rijeke je izgrađen drveni most od balvana, pa su krenuli sa dovlačenjem materijala u Prijeko.Ispod nasipa su počečli da kopaju temelj za glavni nosač. Bilo je to početkom jula, a onda se desila katastrofa. Poslije 3 dana neprekidne kiše, treću noć, nabujala rijeka Fojnica je odnijela nasip, most, kompresor za kopanje temelja te mnogo daske i balvana koji su se nalazili na desnoj obali. Kako je nivo rijeke brzo opao, odmah se pristupilo betoniranju temelja buduće brane koji će ujedno služiti i kao podloga podupiračimana pri betoniranju ploče mosta. Most svečano pušten u promet u noći uoči Dana republike 29. novembra 1959., uz govore rukovodilaca i vatromet sa Terase (Terasa je bila gradska kafana na posljednjem spratu Kina)…

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.