BiHTerzić: Bez akciza nema ozbiljnih radova na Koridoru 5C do 2023-2024.

Terzić: Bez akciza nema ozbiljnih radova na Koridoru 5C do 2023-2024.

On podsjeća da je usvajanje predloženog zakonskog rješenje uslov MMF-a za novu tranšu BiH, a povećanje akciza potrebno je za dalji proces izgradnje Koridora 5C.

“Ne možemo reći da će neusvajanje akciza zaustaviti sve, ali sigurno je da će svi planovi koji smo imali 2017 – 2018 i dalje doći u pitanje. Nemoguće ih je realizovati”, upozorio je Terzić.

Istakao je da Autoceste FBiH raspolažu određenim novčanim sredstvima, koja nisu uslovljena akcizama, s tim što je povrat tih sredstava uslovljen akcizama.

“Imamo, između ostalog, EIB, te Kuvajtski fond za obnovu i razvoj i to su sredstva koja nisu uslovljena akcizama, ali to sve je nategnuto u nekom grejs periodu. Ukoliko bi se ta sredstva koristila i dok bi došla na naplatu prva tranša, ne bismo imali novca. Iako uredno servisiramo dosadašnje kredite, ipak jedan dio moramo servisirati iz ostalih prihoda. Već smo došli na granicu da akcize koje imamo nam mogu biti dovoljne”, naglasio je Terzić.

On je izrazio uvjerenje da će pobijediti razumna svijest i ekonomska potreba, te da će Parlament BiH usvojiti izmjene i dopune Zakona o akcizama.

Ukoliko, pak, scenario bude drugačiji i novac od MMF-a izostane, nesagledice su posljedice po dalju izgradnju Koridora 5C.

“Ustvari, posljedice su sagledive – do 2023 – 2024 neće biti ozbiljnih radova. Naime, u tom periodu nama ističe otplata prvih kredita koje smo uzeli. Tada ćemo imati prostora da povučemo nove”, naglasio je Terzić u izjavi za TV1.

vijesti.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE