NaslovnicaZanimljivostiTeleskop Jame...

Teleskop James Webb snimio Neptunove prstenove i mjesece

Svemirski teleskop James Webb napravio je svoju prvu fotografiju Neptuna.

Dok teleskop nastavlja svoju turneju Sunčevim sistemom, napravio je i svoju prvu fotografiju najudaljenije planete u našem kosmičkom susjedstvu, a to je Neptun.

Naučnici su objavili najbolji pogled na prstenove Neptuna u proteklih 30 godina. Fotografija ledenog svijeta nije samo jasna, nego nudi prvi pogled na Neptunove prstenove bazirane na prašini u bliskom infracrvenom spektru. Na ovim talasnim dužinama planeta ne izgleda plava jer apsorbuje toliko infracrvene i vidljive crvene svjetlosti da poprima taman, sablasni izgled.

Na fotografiji je vidljivo sedam od 14 potvrđenih Neptunovih mjeseca, a to su Triton, Galatea, Naiad, Thalassa, Despina, Proteus i Larissa. Svijetle tačke i pruge na planeti predstavljaju oblake metana i leda, uključujući vrtlog na južnom polu. Izgled Tritona privlači pažnju zbog površine kondenzovanog azota koja relfektuje 70 posto sunčeve svjetlosti.

Neptun je posebno važan za naučnike jer je dovoljno daleko od Sunca da ima uvjete koji nisu prisutni na bližim planetama, a to su veoma niske temperature i veoma duga orbita koja traje 164 godine.

Sve ovo je samo početak istraživanje pomoću teleskopa James Webb jer istraživači očekuju da će saznati više o Neptunu i Tritonu u narednih godinu dana. Astronomi u ovoj fazi prikupljaju samo preliminarne podatke.

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.