NaslovnicaZanimljivostiTeleskop "Web...

Teleskop “Webb” nastavlja oduševljavati: Prvi put zabilježen CO2 izvan Sunčevog sistema

Tokom proteklih decenija, NASA-ini svemirski teleskopi otkrili su hiljade novih planeta izvan našeg Sunčevog sistema. Ipak, za bolji uvid u egzoplanete, naučnici su morali čekati teleskope nove generacije.

Upravo jedan od tih teleskopa, James Webb, koji je u proteklim sedmicama postao naročito interesantan zbog fantastičnih fotografija Jupitera, ali i galaksija, zabilježio je nešto što je iznenadilo sve astronome.

Naime, uz pomoć ovog teleskopa, NASA je uspjela pronaći prvi jasan dokaz ugljen-dioksida u atmosferi izvan Sunčevog sistema.

“CO2, spoj koji ljudi izdišu, pronađen je u atmosferi planete koja kruži oko zvijezde udaljene 700 svjetlosnih godina”, objavila je NASA.

Planeta u čijoj je atmosferi zabilježen CO2 nazvana je WASP-39b, i ima prečnik 1,3 puta veći od Jupitera.

“Ekstremnost ove planete djelimično je povezana i visokom temperaturom oko 900 stepeni Celzija. Za razliku od hladnijih plinskih divova u našem sistemu, WASP-39 b kruži vrlo blizu svoje zvijezde”, naveli su iz NASA-e.

Naučnica s Univerziteta Kalifornija Natalie Btalha koja predvodi tim na ovom projektu, izjavila je kako je otkrivanje ugljen-dioksida dobar korak ka otkrivanju atmosfere na manjim planetama poput Zemlje.

“Razumijavanje sastava atmosfere planete važno je jer nam govori nešto o nastanku planete i kako je ona evoluirala. Mjerenjem karakteristike ugljen-dioksida, možemo odrediti koliko je čvrstog u odnosu na količinu plinovitog materijala korišteno za formiranje ove divovske planete”, naveli su naučnici.

 

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.