Svjetska distribucija filma Scream for me Sarajevo

Svjetska distribucija filma Scream for me Sarajevo počet će ove godine, kazao je za Al Jazeeru režiser filma Tarik Hodžić.

Piše: Ibrahim Sofić

Tako će cijela planeta moći pogledati priču o gostovanju frontmena svjetski poznate grupe Iron Maiden Brucea Dickinsona i benda koji ga je tom prilikom pratio u ratnom i opkoljenom Sarajevu 1994. godine.

Krajem prošle godine, na 23. godišnjicu koncerta, u glavnom gradu Bosne i Hercegovine ponovo je prikazan taj film.

Društvene mreže bile su ispunjene reakcijama, a Hodžić ističe da je sve ponovo bilo puno emocija u Bosanskom kulturnom centru.

BLISTAV ZAVRŠETAK DIVNE AVANTURE

“Publika je bila na nogama i krenule su višeminutne ovacije. Nekako se u toj noći na više načina zatvarao cijeli jedan krug. S jedne strane, to je bila 23. godišnjica od koncerta o kojem govori film i sama projekcija je upriličena u istom prostoru, BKC-u. Veliki dio publike je prvi put gledao film, a bili su sudionici legendarnog koncerta i ponovo su proživjeli sjećanje na tu noć”, kaže Hodžić. Dodaje kako je 14. decembra 2017. velikom dijelu ekipe koja je uključena u realizaciju filma “ova projekcija zapravo označavala kraj jedne divne avanture, u kojoj su učestvovali pet godina”.

“Nakon ovoga film odlazi u svjetsku distribuciju. Projekcija u BKC-u zapravo je kruna vrlo značajnog perioda i na neki način poseban poklon kojim je publika nagradila apsolutno sve ljude koji su učestvovali u realizaciji filma. Bilo je baš onako trijumfalno.”

Prije dvije godine Scream je premijerno prikazan; emocije se ne stišavaju, a osvojene su mnoge nagrade.

Režiser filma za Al Jazeeru kaže da je to sve daleko iznad očekivanja.

“Sva dešavanja oko filma, od premijere na Sarajevo Film Festivalu do današnjeg dana, prevazilaze naša najoptimističnija očekivanja. Znali smo od samoga početka da imamo izuzetnu priču i želja nam je bila da napravimo svjetski film, koji će svako moći razumjeti i bez problema pratiti. Kako je film putovao po festivalima i regijama, na osnovu reakcija publike bili smo sve sigurniji da smo napravili odličan posao. U konačnici, film je osvojio devet nagrada i mnoštvo priznanja, od čega bih izdvojio ‘Film sedmice’ u okviru EDN-a [European Documentary Network]”, govori Hodžić.

‘PRIČA JE IZGLEDALA POTPUNO NESTVARNO’

Još jednom smo se dotakli početaka filma i ideje o njegovom nastanku.

“Ideja za film je potekla od Jasenka Pašića, odmah nakon što je na portalu Metal talk pročitao tekst Scream for me Sarajevo Chrisa Dalea, koji je bio zapravo basista iz Brusovog benda. Odmah te noći Jasenko je instinktivno počeo s radom na filmu”, rekao je Hodžić.

“U tom trenutku ta priča izgledala je potpuno nestvarno. Dobro se sjećam kad me Jasenko prvi put nazvao i pitao znam li da je Bruce Dickinson svirao sa svojim bendom u Sarajevu 1994. godine. Najprije sam bio iznenađen tom informacijom, a potom sam mu rekao: ‘Čovječe, pa to može biti film o ratnom Sarajevu iz jednog potpuno novog ugla'”, dodaje Hodžić i ističe da je Pašić uložio ogroman trud u istraživanje događaja i pronalaženje učesnika koncerta.

Nije sve išlo lako.

“Naravno da je bilo problema u razvijanju i snimanju, ali iz ovog ugla, kad pogledam unazad, mislim da smo imali i jako puno sreće u svemu tome. Prije svega, sretan sam što je producent Adnan Ćuhara pristao producirati film. I sasvim sigurno mogu reći da je u nekoliko najkritičnijih trenutaka njegovim odlukama film ostao na zacrtanim šinama.”

Hodžić ističe da je i dalje u kontaktu s protagonistima filma i da  su “apsolutno svi vrlo sretni i zadovoljni”.

‘NASTAVLJAMO S DRUGIM PLANOVIMA I PROJEKTIMA’

“Od početka rada na filmu nesebično su pomagali u mnogim aspektima produkcije. Svakodnevno se čujemo i tu mislim na međusobne kontakte svih učesnika u ovom filmu. Čak se saradnja nastavlja i u drugim planovima, projektima”, dodaje.

Hodžić trenutno piše scenarij za igrani film koji će također producirati kuća Prime Time.

“Vrlo vjerovatno ću već u prvoj polovini godine raditi na jednom dokumentarnom filmu za Al Jazeeru Balkans”, dodaje.

Izvor: Al Jazeera