Lokalne TemePozitivno VisokoAl Jazeera: Poduzetnik lavandom reproducirao čuvenu Van Goghovu sliku

Al Jazeera: Poduzetnik lavandom reproducirao čuvenu Van Goghovu sliku

Od trenutka kada mu je Halim Zukić, uspješni poduzetnik iz Visokog, predstavio ideju da na površini od 70 hektara lavandom reproducira čuvenu sliku Vincenta Van Gogha, reditelja Tarika Hodžića nije napuštala želja da dokumentuje taj nesvakidašnji projekt.

“Halima poznajem barem dvije decenije i mogu reći da smo prijatelji. On je istinski zaljubljenik u umjetnost, prirodu i historiju. Kad unazad vraćam film, mislim da je svako naše druženje ili razgovor uvijek bilo vezano za nešto od to troje, a nekada i sve zajedno”, kaže Hodžić.

“Krajem ljeta 2018. me pozvao na svoje imanje u Lužnici kod Visokog i predstavio ideju na kojoj je počeo raditi. Došli smo do jednog brežuljka i počeo mi je objašnjavati kako je, gledajući pejzaž sa te lokacije, shvatio da ga podsjeća na Van Goghovu sliku Zvjezdana noć i da je odlučio napraviti tematski park inspirisan tim umjetničkim djelom”, prisjeća se.

Strast prema prirodi i umjetnosti

Pod dojmom ideje i vizije koju je Zukić slijedio, a potom i količine energije koju je ulagao u njenu realizaciju, Hodžić je znao da taj nesvakidašnji i neobični projekt mora dokumentovati.

“Nerijetko sam bio svjedok situacijama kada je izgledalo da će cijeli projekat propasti, ali zahvaljujući njegovoj ljubavi, energiji i entuzijazmu to se nije moglo dogoditi. Slijedio sam i snimao čovjeka koji se strasno borio za svoj san i viziju”, priča Hodžić.

Narednih godina obilazio je lokaciju, prateći proces realizacije Zukićeve ideje.

“Imao sam puni pristup i kompletan uvid u sve što se dešavalo na terenu, tako da se dobar dio snimanja dešavao spontano”, priča Hodžić. “Za neka veća i planirana dešavanja imao sam dobro uhodanu i fleksibilnu ekipu koja se mogla brzo organizovati. Tako da je suštinski većina procesa podrazumijevala praćenje dešavanja i njihovo dokumentovanje jedan na jedan”.

Na osnovu te građe nastao je dokumentarni film The Starry Night u Bosni čiju koprodukciju potpisuje Al Jazeera Balkans.

Projekt ‘bez kraja’

Zukić je prve aktivnosti na stvaranju parka prirode na svom imanju koje se proteže na 70 hektara pokrenuo prije 19 godina, a 2018. godine je počeo gradnju arboretuma koji je inspirisan Van Goghovim djelom.

“Smatram da bi trebalo snimiti poseban film o svim izazovima s kojima smo se moj tim i ja susretali svih ovih godina. Jer gradeći bilo koju građevinu, radove možete obustaviti iz bilo kojeg razloga i vratiti im se bilo kada. U ovom slučaju, radovi su izvođeni u prirodi, koja ima svoju ‘narav’, svoje zakonitosti i intenciju da u vrlo kratkom periodu sve vrati na početno stanje. To je pritisak koji se teško može opisati, a kojeg je valjalo izdržati”, pojašnjava Zukić.

Park je u međuvremenu postao dom mnogim vrstama životinja, a u njegovom sklopu nalazit će se različiti sadržaji ili zone poput 13 prirodnih jezera, velike i male pozornice, zone za piknik, raznovrsna ugostiteljska ponuda, art zona i muzej koji za cilj ima predstaviti historiju i kulturu ovih prostora, kao i smještajne opcije poput autokampa, glampinga i naposljetku hotela.

“Već prethodno nabrojani sadržaji destinaciju čine posebnom, ali ono po čemu ćemo biti prepoznati je činjenica da u cijelom pejzažu, baš kao i u cijelom svemiru, ne postoji prava linija, iz čega se mogu izvlačiti razne filozofije, poruke i značenja”, ističe.

“Nadalje, baš kao što je veliki Gaudi gradio La Sagradu Familiju, tako smo mi razvijali naš park, ne znajući njegov konačni izgled, ponekad ni sljedeći potez, što govori da su svi radovi izvedeni bez projektne podrške. Potom, 90 posto naših biljaka spada u paletu aromatičnog, ljekovitog i začinskog bilja, što ga odvaja od klasičnih parkova i čini pravom riznicom za napajanje naših čula”, dodaje.

Zbog karaktera projekta, teško je reći kada će park u potpunosti biti završen, no Zukić ističe da prve posjetioce očekuju već ovog ljeta, dok bi većina planiranih sadržaja trebala biti implementirana u narednih nekoliko godina.

Bosna i Hercegovina u drugačijem svjetlu

Ljubav prema prirodi i umjetnosti koju dijele ova dvojica Visočaka rezultirala je dokumentarnim filmom koji, ističe Zukić, na sebi svojstven način podiže svijest o važnosti umjetnosti i odnosu spram prirode.

Hodžić dodaje da The Starry Night u Bosni nije samo park, već i nada i most ka svjetlijoj budućnosti Bosne i Hercegovine.

“Ovaj projekt me je istinski oduševio, ali i otvorio neke potpuno nove perspektive koje imamo, jer mi zaista i živimo u jednoj od najljepših zemalja na svijetu, ali nažalost, najčešće nismo toga svjesni”, ističe.

“Mislim da je ovo projekt, a samim tim i film, koji pokazuje Bosnu i Hercegovinu u jednom sasvim drugom svjetlu i samo mogu reći da sam sretan što sam dio toga. Mi još nismo dio Evropske unije, ali kulturološki i civilizacijski smo svakako dio Evrope i mislim da će uskoro doći i vrijeme da Evropa počne dosta toga i od nas učiti”, zaključuje Hodžić.

Al Jazeera Balkans / Visoko.co.ba

 


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE