NaslovnicaSvijetŠvicarska će ...

Švicarska će zastupati interese Ukrajine u Rusiji

Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine postiglo je načelni dogovor sa Švicarskom o zastupanju ukrajinskih interesa na teritoriji Rusije.

– U ime predsjednika Ukrajine, Ministarstvo vanjskih poslova postiglo je načelni dogovor sa Švicarskom o zastupanju ukrajinskih interesa na teritoriji Rusije. Izbor u korist Švicarske je napravljen zbog njenog velikog iskustva u obavljanju takvih funkcija i zahvalni smo švicarskoj vladi na njenoj spremnosti da pruži svoje usluge – naveo je Oleh Nikolenko, portparol Ministarstva vanjskih poslova Ukrajine, u komentaru dostavljenom Ukrinformu.

Kako je navedeno, Ministarstvo vanjskih poslova čini sve napore da zaštiti interese ukrajinskih građana u Rusiji.

Stotine hiljada Ukrajinaca koji su ilegalno deportovani iz ukrajinskih gradova i sela koje je privremeno zauzela ruska vojska potrebna je pomoć, uključujući i djecu, a mnogi građani Ukrajine su se također našli na teritoriji Rusije bez dokumenata.

Portparol je dodao da na teritoriji Ruske Federacije nema ukrajinskih diplomatskih misija.

Nikolenko je naglasio da će modaliteti švicarskog predstavljanja interesa Ukrajine u Ruskoj Federaciji biti određeni bilateralnim sporazumom.

U skladu sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima, strana domaćin će dati saglasnost da Švicarska zastupa interese Ukrajine u Rusiji. Nikolenko je obećao da će otkriti detalje nakon završetka ovog procesa.

Kako je saopšteno, Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine pregovara sa Ambasadom Švicarske u Ruskoj Federaciji o pružanju konzularnih usluga Ukrajincima koji su izgubili svoja dokumenta u Rusiji.

Ukrajina je prekinula diplomatske odnose sa Rusijom 24. februara, kada je počela ruska invazija u punom obimu.

Visoko.ba/federalna.ba/Fena

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.