NaslovnicaZanimljivostiSvemirski avi...

Svemirski avion X-37B se vratio na Zemlju nakon više od dvije godine

Misteriozni svemirski avion Američkih svemirskih snaga X-37B vratio se na Zemlju nakon što je proveo rekordnih 908 dana u orbiti.

X-37B je sletio u Svemirski centar Kennedy proteklog vikenda, čime je uspješno završio svoju šestu misiju. Američka svemirska agencija NASA nije otkrila detalje o tome šta zapravo u svemiru radi svemirski avion, koji je proizveo Boeing, ali je potvrđeno da je u oktobru 2021. godine dostavio satelit FalconSat-8 koji je razvila Akademija američkih zračnih snaga. Ovaj mali satelit nosi pet eksperimenata te se i dalje nalazi u orbiti. Dio njega je i fotonaponski radiofrekventni antenski modul koji je dizajniran da pretvara sunčeve zrake u mikrovalnu energiju te prenosi energiju na Zemlju.

Svemirski avion izgleda kao manja verzija NASA-inog svemirskog šatla, prvi put je poletio 2010. godine, a dosad svijet nije saznao mnogo o njegovoj svrsi. Prije ove misije je X-37B odnio mali broj satelita u svemir te se vratio na Zemlju 2019. godine nakon 780 dana.

Neki od eksperimenata uključivali su izlaganje sjemena svemirskim uvjetima kako bi se prikupile informacije o uzgoju usjeva za buduće interplanetarne misije i uspostavljanje stalno naseljenih baza u svemiru. Drugi eksperiment se odnosio na efekt svemirske radijacije na različite materijale nakon čega NASA obavlja poređenje s materijalima na Zemlji.

“Od prvog lansiranja aviona X-37B, on je oborio niz rekorda te je našoj naciji pružio neuporedivu mogućnost za brzi testiranje i integrisanje novih svemirskih tehnologija”, poručio je Jim Chilton, potpredsjednik kompanije Boeing Space and Launch.

 

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.