Stvari koje su zabranjene u Visokom: Kažnjivo je grudvanje, gatanje, igranje na ulici…

Prekršaji i kazne za narušavanje javnog reda i mira u Visokom, definirane su dokumentom koji je usvojen 26. aprila prošle godine.

Naime, ovaj dokument, koji je u prvom kvartalu prošle godine izazvao mnogobrojne polemike u visočkoj i bh. javnosti zbog svojih “zabrana”, usvojen je na 29. sjednici Općinskog vijeća Visoko održanoj 26. aprila 2019. godine.

Ono što je zanimljivo jeste činjenica da je Izvještaj s ove sjednice, bio on u pisanoj ili nekoj drugoj formi, nemoguće pronaći ili on uopće ne postoji na internetu!

Iako je namjerno ili ne Izvještaj sa 29. sjednice OV Visoko skriven od očiju javnosti, u nastavku vam donosimo neke od zanimljivijih odredbi koje definiraju pravila i “kulturu življenja” u Visokom.

Da li ste znali?

Odluka o javnom redu i miru koju je bez rasprave i pitanja podržalo 16 vijećnika, dok je njih petero bilo suzdržano uz jednog koji je bio protiv (u trenutku glasanja u sali nisu bila tri člana Općinskog vijeća) između ostalog, predviđa da se “prekršajima javnog reda i mira smatra igranje nogometa, košarke, tenisa i drugih igara na ulicama, trgovima, parkovima, zelenim i drugim javnim površinama, mjestima predviđenim za kretanje pješaka i parking prostorima, te drugim mjestima koja nisu namijenjena za tu svrhu ili u ograđenim površinama – prostorima bez dozvole vlasnika”.

Ilustracija / Foto: AH Photography
Ilustracija / Foto: AH Photography

U slučaju da djeca budu igrala “lopte” na ovim mjestima, koje je 16. visočkih vijećnika označilo kao zabranjenim, novčanom kaznom u iznosu od 100 KM do 300 KM kaznit će se roditelji ili staratelji.

Također, svaki stanovnik Visokog koji bude koristio za sjedenje ivicu trotoara, prostora ili površinu koja nije predviđene za tu namjenu – mora biti spreman da iz svog džepa plati kaznu koja se kreće od najmanje 100 KM do najviše 300 KM.

Odlukom o javnom redu i miru u našem gradu precizirano je da će s minimalno 200 a najviše 500 KM biti kažnjen vlasnik radnje ili obrta koji dozvoli “stvaranje gužve guranjem ili na drugi način ispred prodavnice, preduzeća, autobuske stanice, pijace, sportskog objekta i slično.

Novčanom kaznom od 100 do 300 KM kaznit će se za prekršaj i onaj ko se bavi proricanjem sudbine, tumačenjem snova i bavljenje sličnim obmanama ili objavom oglasa ili na drugi način poziva ili podstiće građane da se podvrgnu vračanju ili proricanju sudbine.

Istim iznosom može biti kažnjen i onaj konzumira alkoholna pića izvan ugostiteljskog objekta, na ulici, trgu, pijaci, autobuskoj i željezničkoj stanici, u prijevoznom sredstvu javnog saobraćaja, ispred trgovačke radnje i slično.

Treba istači i da je ležanje ili spavanje na ulici, putu, klupama u parkovima, čekaonicama, autobuskim stajalištima, pod mostovima i sličnim mjestima u Visokom također kažnjivo.

Ako vas uhvate kako spavate na ovim mjestima – budite spremni da platite kaznu u iznosu do 300 KM.

Za kraj, s obzirom da je u narednim danima najavljen snijeg, upozoravamo vas da ćete nešto strožije novčano biti kažnjeni, od 150 do 400 KM, ako se budete grudvali odnosno ako učinite prekršaj poput “bacanja raznih materijala i predmeta (led, snijeg, snijeg i leg u grudvama, kamenje i drugi predmeti) na prolaznike, vozila i druga prijevozna sredstva…”

Kompletna Odluka o javnom redu i miru, za one koje interesuje u detalje šta smiju i šta ne smiju je dostupna na OVOM LINKU.

 

Redakcija / Visoko.co.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.